Heek: wat is het voor vis? En hoe bereid je het?

Van bakken, grillen tot aan garen in de oven

De heek, die soms ook wel de Europese heek genoemd wordt, is een zeevis, die lijkt op de kabeljauw. Vooral in Zuid-Europa wordt deze vis veel gegeten, maar het is ook een lekkernij in Nederland. Vaak wordt deze vis verwerkt in lekkerbekken.

De heek wordt vaak in diepgevroren visfilets of vers aangeboden als hele vis of in moten. Je kunt heek op verschillende manieren bereiden. Wat dacht je van gebakken heekfilet of heekfilet in de oven? Na het lezen van dit artikel hoef je jezelf de vraag “wat is heekfilet” niet meer te stellen. Ontdek hieronder meer over deze heerlijke vis!

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat voor vis is heek?

 

Heek wordt soms, ondanks het feit dat het een aparte soort is, gerekend tot de kabeljauwachtigen. Daarom vragen consumenten zich weleens af of ze liever kunnen kiezen voor heek of kabeljauw.

De heek is een slanke-, zilverkleurige vis met een wijde bek. Je kunt hem herkennen aan de naar voren stekende onderkant van de bek. De binnenkant van de bek is zwart. Heken kunnen maximaal 1,4 meter lang worden en leven van vis en inktvis. Ze worden maximaal 20 jaar.

Hoofdstuk 2

Waar komt de vis vandaan?

 

De heek is een diepzee vis, die voorkomt langs de gehele Europese kust van de Noordzee tot Noord-Afrika en zelfs de Zwarte zee. Hij heeft zich verspreid naar voornamelijk het oostelijk gedeelte van de Atlantische oceaan.

De heek leeft op de continentale plaat en de continentale helling op een diepte van meer dan 1.000 meter. Sporadisch verschijnt deze vis aan de kust van de Lage Landen.

De heek is goed verkrijgbaar tussen januari en april en augustus tot december. Dit is dus het heekseizoen. In mei en juni is het de kuitperiode en in juli is de vis slecht verkrijgbaar.

Hoofdstuk 3

Hoe smaakt heek?

 

Heek is een smaakvolle vis met een relatief losse structuur. Je kunt het visvlees van de wit- of crèmekleurige heek bakken, stomen, frituren en grillen.

Van nature is deze vis vrij zacht. Hij kan ook wat slap aanvoelen. Hierdoor kan het wellicht lastiger zijn om heek te fileren of in moten te snijden. Gelukkig kun je ook aan de visboer vragen om de vis voor je te fileren wanneer je hem koopt.

Hoofdstuk 4

Is heekfilet gezond?

 

Heekfilet is enorm gezond. Dit komt doordat deze vis weinig vet en veel licht verteerbare eiwitten bevat. Heek bevat daarnaast allerlei stoffen die helpen om de concentratie van suiker in het bloed te verminderen.

Door deze eigenschappen, zijn gerechten met heek vaak ook opgenomen in het dieetmenu voor diabetici. De vis bevat daarnaast vitaminen en mineralen, die helpen om de werking van de schildklier te normaliseren.

Door deze vis regelmatig te consumeren, draag je bij aan de verbetering van de werking van de spijsverteringsorganen.

Hoofdstuk 5

Wijn & spijs

 

Je kunt heek combineren met verschillende wijnsoorten. Echter, doordat heek een schilferige vis is met een stevigere- en dikkere textuur, heeft deze vis de neiging om rijkere sauzen en ingrediënten aan te kunnen. Dit geldt dus ook voor wijn.

Hierdoor kun je heek combineren met witte, aromatische wijnen met een medium body of rijke, volle witte wijnen die op eiken zijn gerijpt. Je kunt er ook gerust een Chardonnay of witte Côtes du Rhône mee combineren.

Hoofdstuk 6

Heek bereiden

 

Heek kun je op dezelfde manieren als kabeljauw bereiden. Ken je dus een lekker recept voor kabeljauw, dan kun je hetzelfde recept uitproberen met heek.

Eigenlijk is deze vis ideaal om te bakken, te verwerken in een ovenschotel of om te stomen. Maar je kunt heek ook grillen op de BBQ.

Alvorens je de heekmootjes of heekfilet kunt klaarmaken, is het schoonmaken van de heek belangrijk. Dit kun je doen door de heek te wassen onder de kraan. Sommige liefhebbers van deze vis maken hem ook schoon met een zure substantie zoals limoensap, citroensap of azijn.

Fileren

Nadat de vis is schoongemaakt, kun je de heek fileren. Om deze vis gemakkelijk te fileren of in moten te snijden, wrijf je hem eerst in met een flinke laag zout. Hierna laat je de vis een dag in de koeling. Hij stijft dan op, wat het snijden vergemakkelijkt.

Pas daarna spoel je het zout er grondig vanaf. Hierna droog je de vis af zodat je verder kunt gaan met de bereiding. Desgewenst kun je de vis gerust door de visboer laten fileren, zodat je jezelf dit werk bespaart.

Pan

Bakken in de pan

Intussen weet je dat er verschillende manieren zijn om heek te bereiden. Een eenvoudige manier is door heek of heekfilet te bakken in een pan of wok.

  • Zet eerst een pan op een middelhoog vuur en voeg daar olie of boter aan toe.
  • Leg de schoongemaakte heek of heekfilet in met specerijen.
  • Wanneer de olie heet is of de boter is gesmolten, zet je de heek of heekfilet in de pan.
  • Je bakt de vis 2 tot 3 minuten op de kant met vel.
  • Vervolgens draai je hem om en bak je hem nog 1 minuut op de andere kant.
  • Tot slot breng je de heek op smaak met peper en zout, waarna je hem opdient.

Grillen op de barbecue

Vis op de barbecue heeft een verrukkelijke smaak. Heek leent zich er ook voor om gegrild te worden op de barbecue. Het is bovendien eenvoudig om heekfilet op de barbecue te bereiden.

  • Je maakt eerst een marinade van diverse kruiden.
  • Hierna snijd je de heek, indien deze nog heel is, open.
  • Je wrijft de vissen van binnen en buiten in met marinade en vult de buikholte met citroenplakjes. Indien je gebruikmaakt van heekfilet, wrijf je dit stuk vlees in met marinade en leg je de citroenplakjes erop.
  • Zorg ervoor dat de barbecue voor het grillen goed op temperatuur is.
  • Hierna klem je de vis vast tussen een visklem of rooster, zodat je hem in één keer kunt omdraaien.
  • Je legt de vis indirect op de barbecue, wat betekent dat je hem niet recht boven de hittebron plaatst.
  • Rooster de vissen tussen de 5 en 7 minuten aan beide kanten.
  • Hierna is de vis gaar en kun je hem serveren met groenten en rijst of aardappeltjes.
oven icon

Grillen in de oven

Een andere bekende bereidingswijze van heek is door hem in de oven klaar te maken. Vis in de oven klaarmaken is gemakkelijk en vindt relatief snel plaats.

  • Leg de heekfilets of hele heekvisjes in met de gewenste kruiden.
  • Laat deze vissen gedurende 15 minuten op tafel om te marineren.
  • Je doopt vervolgens elk stuk in bloem en bakt ze daarna aan beide kanten goudbruin.
  • Hierna breng je de heek(filets) over naar een ingevette ovenschotel.
  • Tot slot zet je de ovenschotel in de oven, waarna je het gerecht bakt voor 17 tot 20 minuten op 200 graden Celsius.

Je serveert de vis met verse groenten, salade of gebakken aardappelen.