Heilbot: wat is het voor vis? En hoe bereid je het?

Van bakken, grillen tot aan garen in de oven

Heilbot is een van de meest veelzijdige vissen die je kunt bereiden. Hij kan worden gebakken, geroosterd, gegrild en gepocheerd. Lees snel verder hoe je deze heerlijke vis het beste kunt bereiden.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat voor vis is heilbot?

 

Heilbot is een vissoort die behoort tot de schollenfamilie. Er zijn drie soorten heilbot verkrijgbaar, namelijk de Pacifische-, de Atlantische- en de Groenlandse heilbot. De Pacifische heilbot is de meest verkochte soort.

Wanneer de heilbot met rust gelaten wordt, kan de vis wel 3 tot 4 meter lang worden, 200 tot 300 kilogram wegen en maximaal 50 jaar oud worden. De heilbot is, net als schol, een platvis en heeft ogen die allebei naar rechts en omhoog staan. De buikvinnen van de vis zijn symmetrisch en aan weerszijden heeft hij een goed ontwikkelde zijlijn.

De heilbot is groenbruin tot zwartachtig van kleur en heeft een witte buik. De brede- en symmetrische mond van deze vis strekt zich uit onder de onderste ogen. De schubben zijn klein, glad en ingebed in de huid. De staart is halvemaanvormig.

De heilbot is de gigant onder de platvissen en staat daarom ook bekend als de ‘reus van de zee’. Deze vis is een zoutwatervis en is in wateren te vinden op een diepte van 0 tot 1200 meter. Deze vis leeft van schaaldieren, weekdieren, kabeljauw, makreel, haring en inktvis.

Hoofdstuk 2

Waar komt de vis vandaan?

 

Heilbot leeft in de koude wateren van de Atlantische- en Stille Oceaan, in de Barentszzee, Bering, Okhotsk en de Japanse Zee. Aan de Nederlandse kust kom je deze vis zelden tegen.

Heilbot wordt op kleine schaal gekweekt in onder andere IJsland, Schotland en Noorwegen. De jongen worden opgekweekt waarna ze in zeekooien worden gezet. Doordat de heilbot ziekte- en stressbestendig is, is hij heel geschikt voor de kweek.

Hoofdstuk 3

Hoe smaakt heilbot?

 

Heilbot is een witvis en staat bekend om zijn frisse, subtiele smaak.

Hoofdstuk 4

Is heilbot gezond?

 

Heilbot is een matig vette vis. Hij bevat omega-3 vetzuren die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten en cholesterol verlagen.

Heilbot bevat vitamine B3, B6 en B12 en mineralen zoals selenium en fosfor. Vitamine B3 is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en de aanmaak van vetzuren.

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, met name voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten.

Vitamine B12 zorgt niet alleen voor de aanmaak van rode bloedcellen die nodig zijn om zuurstof in je bloed te vervoeren, maar zorgt ook voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Selenium fungeert als antioxidant die ons lichaam helpt om beschadigde cellen te herstellen en ontstekingen te verminderen en fosfor zorgt voor goede botten, reguleert de stofwisseling en zorgt voor een regelmatige hartslag.

Hoofdstuk 5

Welke wijn past erbij?

 

Heilbot gaat goed samen met een Viognier of een Chardonnay. Heilbot is een vis met zachte textuur en delicate smaak, daarom kun je hem goed combineren met een mooie Chardonnay of een zachte Viognier die vol van smaak is.

Als je gerookte heilbot serveert, combineer hem dan met een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika, een Pinot Gris of een Riesling.

Hoofdstuk 6

Heilbot bereiden

 

Heilbot kun je goed combineren met allerlei ingrediënten en je kunt hem op verschillende manieren bereiden, zoals gebakken in een pan, gegrild of gefrituurd.

Deze magere vis heeft een zacht, suikerachtig witvlees dat op tilapia lijkt. Het is dikker en sterker dan kabeljauw. Omdat de smaak zo zoet is, past heilbot goed bij sterke kruiden zoals pesto, citroensap en basilicum.

Heilbot is normaliter in moten of filets beschikbaar en je kunt ze zowel diepgevroren als vers kopen in de supermarkt of bij de visboer. Je kunt ook heilbotsteaks kopen, deze zijn dan een stuk dikker en vleziger.

Of de vis vers is, kun je het beste zien aan zijn heldere ogen die ook iets bol moeten staan. Verse heilbot heeft ook een vochtige en glanzende huid die geen verkleuringen vertoont. De vis moet fris ruiken en als je er zachtjes op duwt, mag er geen vocht vrijkomen.

Vis kun je het beste eten op de dag dat je hem hebt gekocht. In de koelkast kun je hem nog een of twee dagen bewaren. Je kunt verse vis ook invriezen waarna hij 2 tot 3 maanden houdbaar blijft.

Wanneer heilbot klaar is, voelt hij een beetje stevig aan, is het visvlees veranderd van doorschijnend naar wit en schilferig en brokkelt makkelijk af. Als de vis hard is, is hij te gaar. Is de vis zacht, dan is hij niet gaar. Per persoon kun je rekenen op 150 tot 200 gram heilbot.

Heilbot schoonmaken

  • Snijd de buik van de vis vanaf de staart tot de kop en verwijder de ingewanden.
  • Verwijder met een fileermes de viswangen. Voel eerst waar ze zijn en snijd in een cirkel waarna je het visvlees eruit kunt halen.
  • Verwijder de vinnen met een stevige keukenschaar.
  • Spoel onder een kraan de vis goed schoon.

Van de overgebleven visdelen kun je een bouillon maken.

Heilbot fileren

Heilbot kun je als volgt eenvoudig fileren:

  • Plaats de heilbot op een vlak en stevig werkoppervlak.
  • Snijd de vis langs de kieuwplaat tot op het bot.
  • Steek je mes in het midden van de vis en snijd tot aan de ruggengraat recht naar beneden. Begin dan bij de kop en snijd met je mes langs de botten naar beneden.
  • Maak gelijkmatige sneden om de filet netjes van de botten te verwijderen.
  • Herhaal dit voor de andere filet.
  • Draai de vis om en snijd de filets vanaf de buikzijde. Uit een heilbot haal je vier filets.
  • Het vel kun je verwijderen door het mes ongeveer 2,5 cm omhoog te steken bij de staart, tussen het vel en de filet. Als je hier begint, kun je het vel beter vastpakken.
  • Ga met het mes naar beneden terwijl je het vel vasthoudt om deze van de filet te verwijderen.
Pan

Bakken in de pan

Als je heilbot wilt bakken, dan doe je dat op een hoge temperatuur.

  • Dep de vis droog met wat keukenpapier.
  • Bestrooi beide kanten van de heilbot met zout en peper.
  • Verhit wat boter in een koekenpan.
  • Als de boter is geschuimd leg je voorzichtig de heilbot in de pan.
  • Bak de vis 4 minuten aan de ene kant.
  • Draai de vis voorzichtig om en bak 4 minuten aan de andere kant.

Grillen op de barbecue

Als je heilbot op de barbecue wilt garen, zorg er dan voor dat de barbecue goed heet is.

  • Besprenkel de vis aan beide zijden met zout en peper.
  • Smeer de vis voorzichtig in met olijfolie.
  • Gril de heilbot in 8 tot 10 minuten gaar.
  • Draai de vis halverwege om.
oven icon

In de oven

Als je heilbot in de oven wilt garen, dan doe je dit op een middelmatige temperatuur.

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Smelt wat boter en meng er bijvoorbeeld witte wijn, citroensap, zout en peper er doorheen.
  • Smeer de boter aan beide kanten van de heilbotfilet.
  • Leg de filets in een ovenschaal.
  • Zet de ovenschaal 10 tot 15 minuten in de oven. De tijd is afhankelijk van de dikte van de vis.
  • Zet tot slot de oven 3 minuten op de grillstand.