Kabeljauw: wat voor vis is het? En hoe bereid je het?

Van bakken, grillen, garen tot aan stoven

Kabeljauw is een heerlijke witte vis met een delicate smaak. Velen zijn er gek op en zelfs veel kinderen mogen graag een stuk van dit visje. Hieronder lees je meer over de veelzijdigheid van kabeljauw. 

Gepekelde kabeljauw met miso
Gepekelde kabeljauw met miso

Hoofdstuk 1

Wat voor vis is kabeljauw?

 

Kabeljauw is een populaire vis die je in elke supermarkt of vishandel kunt kopen. Kabeljauw is een rondvis die tot anderhalve meter lang kan worden. De gemiddelde lengte van de aangevoerde vis is meestal 80 tot 90 cm.

Kabeljauw komt dichtbij de zeebodem voor op diepten van 20 tot 600 meter. De vis heeft een lange kindraad die gebruikt wordt om op de zeebodem naar voedsel te zoeken. Om deze reden worden kabeljauwen ook wel de ‘stofzuigers’ van de zeebodem genoemd.

Het visvlees van kabeljauw is helder wit en bevat weinig graten. De structuur is vast en naar de staart toe iets zachter. Deze veelzijdige vis is voornamelijk verkrijgbaar in de vorm van visfilets of vismoten. Kleine kabeljauw wordt ook wel als hele vis verkocht.

Kabeljauwfilet zonder vel

Kabeljauw

Hoofdstuk 2

Waar komt de kabeljauw vandaan?

 

Kabeljauw komt voor in de Noordelijke IJszee, het noordoosten van de Atlantische Oceaan, de Oostzee en de Noordzee. De vis wordt het hele jaar door gevangen.

De kleur van kabeljauw is afhankelijk van de kleur van de zeebodem. In de Noorse fjorden is de vis roodbruin, voor de Deense kust is hij grasgroen en kabeljauw uit de Baltische Zee is bijna zwart. Ze bezitten dus een echte schutkleur.

De kabeljauw die in Nederland gegeten wordt, is voornamelijk de Atlantische kabeljauw. Maar je kunt ook Pacifische kabeljauw vanuit Alaska op de Nederlandse markt vinden.

De kabeljauwen die op de verschillende locaties worden gevangen verschillen van elkaar. Kabeljauwen die bijvoorbeeld gevangen zijn in de wateren van IJsland en Noorwegen zijn niet alleen groter dan die uit de Noordzee maar het vlees is ook witter van kleur. De IJslandse kabeljauw is tevens steviger van structuur.

Kabeljauwfilet zonder vel

Kabeljauwhaas

Hoofdstuk 3

Hoe smaakt kabeljauw?

 

Kabeljauw is een vis met wit vlees en heeft een milde smaak. Niet alleen is de smaak neutraal en aangenaam, de smaak is ook intenser dan die van andere witvis.

Dankzij de garnalen, mosselen, krabbetjes en andere vissoorten die de kabeljauw eet, heeft deze vis een delicaat aroma. Voor kinderen is het een perfecte vis om te proberen.

Met zoveel smaak en karakter hoef je in principe weinig met de kabeljauw te doen om ervan te genieten. Je hoeft de vis maar even te garen voor een optimale smaak.

Kibbeling en lekkerbek zijn in Nederland de populairste manieren om kabeljauw te eten. Andere manieren waarop je kabeljauw kunt bereiden zijn bijvoorbeeld garen in de oven, grillen, bakken, pocheren of stomen.

Kabeljauw bevat minder omega-3-vetzuren dan bijvoorbeeld zalm. Dit zijn de onverzadigde vetzuren die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hoewel het een magere vissoort is, zit kabeljauw boordevol hoogwaardige eiwitten die van belang zijn voor de opbouw van spieren.

De vis bevat ook belangrijke voedingsstoffen waaronder vitamines A, B2, B12 en D en mineralen zoals fosfor en selenium die zorgen voor een gezonde huid en botten.

Verse kabeljauw is gemakkelijk verteerbaar en ideaal voor mensen die lekker, licht en gezond willen eten. Let er wel op dat je geen overdreven hoeveelheden kabeljauw eet. Net als andere vis bevat kabeljauw namelijk methylkwik waar je liever niet te veel van binnen krijgt. Bij frequente en langdurige consumptie kan dit negatieve effecten hebben op de gezondheid.

Hoofdstuk 4

Welke wijn past er bij de vis?

 

Bij een lekker visgerecht hoort een heerlijke wijn. De kabeljauw is een magere vis en daarbij past een lichte witte wijn met frisse zuren het beste. De Pinot Grigio is een milde, zachtaardige wijn met citrusaroma en past heel goed bij kabeljauw. Je kunt ook kiezen voor een Gavi. Een fruitige en kruidige wijn, met de herkenbare smaak van amandelen.

Behalve witte wijn combineren een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn vaak ook prima met kabeljauw.

Hoofdstuk 5

De kabeljauw bereiden

 

Als je kabeljauw gaat bereiden wil je uiteindelijk een stuk vis met een mooie zachte structuur, die mals en perfect gegaard is. Hij is perfect gaar wanneer de vis een kerntemperatuur van 60°C bereikt. 

Alvorens de kabeljauw te bereiden dep je de vis even droog met keukenpapier. Als de vis droog is bij de bereiding wordt hij knapperiger en is hij nog lekkerder.

Gefileerde kabeljauw is meestal zonder huid verkrijgbaar. Als je kabeljauw met vel bereidt, leg je de vis altijd op de huid zodat hij beschermd is tijdens het bakken. De garingstijd is afhankelijk van de dikte van de vis en het recept.

Kabeljauw kruiden

Je kunt verschillende specerijen gebruiken om een smakelijk stuk kabeljauw te bereiden. 

Groene kruiden zoals munt, peterselie, koriander of dille en ook ui, knoflook, peper of oregano vormen een goede combinatie. Met citroen kun je de vis ook goed op smaak brengen.

Pan

Bakken in de pan

Als je een kabeljauw wilt bakken dan doe je dit bij een middelhoge temperatuur.

  1. Laat een antiaanbakpan op middelhoog vuur heet worden.
  2. Doe wat olie of boter in de pan.
  3. Bak de kabeljauw in de pan gedurende 3 tot 4 minuten.
  4. Draai de vis voorzichtig om met een spatel en bak hem net zolang aan de andere kant.
  5. Laat de kabeljauw bakken tot hij een lichtbruine kleur krijgt.
  6. De vis is klaar als hij makkelijk uit elkaar valt en van binnen mooi wit is.
  7. Je kunt de kabeljauw na het bakken eventueel nog even laat doorgaren door een stuk aluminiumfolie over de pan heen te doen.
oven icon

In de oven

Als je de kabeljauw langzaam wilt garen in de oven dan doe je dit bij een middelhoge temperatuur. 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg de kabeljauw op ingevet bakpapier op de bakplaat.
  3. Bestrooi de kabeljauw met wat peper en zout.
  4. Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
  5. Bak de kabeljauw in 15 tot 20 minuten gaar en laat eventueel nog even bijkleuren onder de gril.

Grillen op de barbecue

De makkelijkste manier om vis op de barbecue te bereiden is door het te verpakken in aluminiumfolie (papillot). De vis valt in het pakketje niet uit elkaar. 

  1. Scheur een stuk folie af.
  2. Leg de kabeljauw in het midden van de folie en breng hem op smaak met kruiden of zout en peper.
  3. Vouw de folie goed dicht om de vis.
  4. Plaats het pakketje op de barbecue met de sluiting naar boven. Zo kun je af en toe kijken of de vis al gaar is.
  5. Grill het pakketje gedurende 10 tot 15 minuten.
  6. Je kunt ook een scheutje wijn aan toevoegen. Door de warmte verdampt de wijn en wordt de vis gestoomd. Dit geeft een heerlijke smaak aan de vis.
Stoven

Stoven

  1. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout.
  2. Verwarm margarine of olie in de pan en bak de vis licht aan.
  3. Leg plakjes citroen en groenten tussen de vis en bak ze gedurende 2 tot 3 minuten zachtjes mee.
  4. Schenk er een visbouillon en/of droge witte wijn bij tot de vis voor de helft onder staat.
  5. Dek de pan af en stoof de vis in 8 tot 10 minuten gaar (bij een hele vis 15 tot 20 minuten).
  6. Het vocht kun je gebruiken als basis voor een saus.

Hoofdstuk 6

Recept

 
Gepekelde kabeljauw uit de oven
Geen beoordelingen

Gepekelde kabeljauw met miso uit de oven

Kabeljauw een nacht lang gepekeld in miso en gegaard in de oven. Geserveerd met spinazie en peultjes.
Voorbereidingstijd1 d
Kooktijd10 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz
Opslaan

Ingrediënten

Voor de kabeljauw

  • 600 gr kabeljauwhaas vers
  • 60 ml Chinese rijstwijn of sherry
  • 4 el suiker
  • 8 el witte miso
  • 3 el zonnebloemolie
  • sesamzaadjes

Voor de groente

  • 1 el sesamolie
  • 400 gr spinazie
  • 250 gr peultjes
  • 2 el sojasaus

Instructies

  • Afhankelijk van de grootte van de kabeljauw verdeel je het in stukken van ongeveer 150 gram.
  • Dep de kabeljauw droog met keukenpapier. Bestrooi vervolgens beide kanten met zout en laat het een uur staan.
  • Verwarm de rijstwijn in een steelpannetje op matig vuur zodat de alcohol kan verdampen. Voeg vervolgens de suiker en de miso toe. Roer alles goed door en laat het afkoelen.
  • Smeer de vis in met het mengsel. Leg het in een afgesloten bak en laat het een nacht in de koelkast pekelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Haal de vis uit de koelkast, was je handen en haal het mengsel er met je handen van af.
  • Doe zonnebloemolie in een koekenpan. Leg er bakpapier op (hierdoor gaat de vis niet plakken) en vervolgens de vis. Bak beide kanten 2 minuten tot het mooi bruin kleurt en karamelliseert.
  • Haal de vis uit de oven en gaar het nog 5 minuten in de oven.
  • Verhit ondertussen de sesamolie in een wok op hoog vuur. Voeg de spinazie en peultjes toe en wok het geheel in een paar minuten gaar. Blus af met sojasaus.
  • Rooster de sesamzaadje tot ze goudbruin kleuren.
  • Leg de groente eerst op het bord, vervolgens de kabeljauw en bestrooi dan de sesamzaadjes over het geheel. Serveer desgewenst met rijst. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating