Kokkels: wat zijn het? En hoe bereid je het?

Van koken, bakken, wokken tot aan grillen

Als je dol bent op mosselen en oesters, dan zal je ook genieten van kokkels. Deze weekdieren kun je op dezelfde manier eten als mosselen. De bereiding van kokkels is bovendien supereenvoudig.

Daarnaast heb je zelfs keuze uit meerdere bereidingswijzen. Lees verder om erachter te komen wat deze schelpdieren precies zijn en hoe je kokkels kunt bereiden.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat zijn kokkels?

 

Een kokkel is een tweekleppige weekdiersoort die in zee leeft. Deze schelpdieren worden ook wel eetbare hartschelpen of kokhanen genoemd.

Je kunt een kokkel beschouwen als het minder populaire broertje van de oester en mossel. Ondanks het feit dat dit dier minder bekend is, is hij een gigantische delicatesse in een kleine schelp.

Dit schelpje wordt maximaal 6 centimeter lang en 5 centimeter hoog. De schelp is dik, geribbeld en heeft over het algemeen een witte-, geelbruine- of bruine kleur. Echter, als het om een jonge kokkel gaat, dan heeft de schelp bij de top een vlekkenpatroon.

Een kokkel kan ongeveer 10 jaar oud worden. Dit schelpdier plant zich voornamelijk voort in juli en augustus. Hij komt voornamelijk voor in zand dat niet te modderig of fijn is en in gebieden met een matige stroming.

De kokkel is een filtervoeder. Hij leeft van plankton en ander voedsel dat in het water zweeft.

Kokkels seizoen

Dit weekdier is eigenlijk gedurende het hele jaar beschikbaar, maar er is sprake van een hogere beschikbaarheid tussen juni en november.

Hoofdstuk 2

Waar komen kokkels vandaan?

 

Kokkels komen voornamelijk voor in de Waddenzee, waar ze volop worden gevangen. Dit is vooral het geval in de zomermaanden. Kokkels zijn ook te vinden in de Noordzee, aan de kust van Zeeland en in deltagebieden zoals de Oosterschelde.

In extra koude winterperioden is de kokkelsterfte groot. Hierdoor is er in deze perioden een slechte aanvoer van deze lekkere weekdieren.

Hoofdstuk 3

De smaak

 

Kokkels hebben mager vlees, dat zeer smaakvol is. De smaak van verse kokkels wordt beschreven als lekker en zomers. Deze smaak komt heel goed tot uiting in combinatie met een pasta en verse peterselie. Je kunt er ook witte wijn, Parmezaan en citroensap aan toevoegen.

Hoofdstuk 4

Zijn kokkels gezond?

 

Kokkels zijn klein, bevatten relatief veel vlees en zijn daarnaast gezond. Kokkels behoren namelijk tot de beste bronnen van vitamine B12. Deze schelpdieren zitten tevens vol met andere nutriënten, waaronder kalium, ijzer, selenium, vitamine C en B-vitamines. Hierdoor zijn kokkels voedzame weekdieren.

Hoofdstuk 5

Kokkels bereiden

 

Kokkels kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt kokkels koken, bakken, wokken, en zelfs grillen op de barbecue. Daarnaast kun je ze zelfs ook levend rauw eten. Je kunt dus verschillende bereidingsmethoden uitproberen.

Misschien vraag je je af hoeveel kokkels je per persoon kunt klaarmaken. Over het algemeen wordt aanbevolen om 100 tot 175 gram kokkels, inclusief de schelpen, per persoon klaar te maken. Dit komt neer op vijf tot negen kokkels per persoon.

Kokkels koop je levend, waarna je ze het liefst direct klaarmaakt. Kies je ervoor om de kokkels niet direct te bereiden, dan kun je verse kokkels bewaren. Je bewaart de kokkels ongeveer zeven tot tien dagen op een donkere plaats. De temperatuur van deze plaats mag maximaal 3 °C zijn.

Wil je ze langer bewaren? Dan kun je de kokkels invriezen. Het is wel belangrijk dat je ze eerst schoonmaakt en ze daarna in een vacuümverpakking plaatst. Vuile kokkels die ingevroren worden, kunnen namelijk oneetbaar worden. Als je ze echter op de juiste manier schoonmaakt en daarna vacuüm invriest, zijn de kokkels na maximaal 20 dagen nog bruikbaar.

Kokkels schoonmaken

Doordat kokkels zichzelf in zand graven, is het belangrijk om ze goed te wassen. Kokkels schoonmaken is gelukkig eenvoudig. Ontdek hier hoe je kokkels kunt schoonmaken.

Eerst spoel je de schelpdieren met zout water. Hierna leg je ze in een pan met koud water en veel zout. Deze pan laat je geruime tijd staan. Je ververst vervolgens het water en laat de kokkels nog een keer in het water staan. Hierdoor zorg je ervoor dat het schelpdier helemaal vrij van zand is.

Tijdens het schoonmaken van verse kokkels ga je tevens na of er open schelpjes ertussen zitten. Kom je een open schelp tegen, dan tik je even op de schelp. Indien de schelp dichtgaat, kun je de kokkel verder bereiden. Als de schelp openblijft of kapot is, kun je deze kokkel het liefst weggooien.

koken

Koken

Nadat je de kokkels hebt schoongemaakt, kun je ze koken. Dit is een van de eenvoudigste bereidingsmethoden. Net als mosselen, kook je kokkels in een grote pan. Hoe lang moet je kokkels eigenlijk koken? Dat lees je in het onderstaande basisrecept:

  • Eerst reinig je de kokkels goed.
  • Hierna schenk je een glas witte wijn met vers water in een grote pan.
  • Je kunt er eventueel vers gesneden groenten aan toevoegen.
  • Vervolgens voeg je specerijen toe aan het water.
  • Je voegt nu de kokkels toe en brengt het geheel aan de kook.
  • De kokkels laat je ongeveer 5 minuten koken.
  • Hierna giet je de kokkels af boven een vergiet.
  • Kokkels die niet opengaan, gooi je weg.
Pan

Bakken in de pan

Als je aan het klaarmaken van kokkels denkt, is bakken wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch kunnen deze schelpdieren ook gebakken worden:

  • Maak de kokkels eerst grondig schoon.
  • Droog ze hierna goed af om spatten tijdens het bakken zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Doe een pan met olie op vuur.
  • Wanneer de olie heet is, voeg je er knoflook en uien aan toe.
  • Roer de knoflook en uien in de pan totdat ze zacht, maar niet gekleurd zijn.
  • Hierna roer je desgewenst andere vleessoorten zoals ham of worst erdoor.
  • Je sluit de pan af en laat het geheel op een laag vuur sudderen terwijl je de pan af en toe heen en weer schudt.
  • Vervolgens voeg je de kokkels toe en strooi je specerijen over het geheel.
  • Je dekt de pan weer af en laat het geheel nog zo’n 5 tot 6 minuten pruttelen.
  • Als de schelpen open zijn, zijn de kokkels gaar.
Wok

Wokken in de pan

Het wokken oftewel roerbakken van kokkels vindt bijna op dezelfde manier plaats als wanneer je ze bakt. Gebruik bij het roerbakken Oosterse smaakmakers en verhit de kokkels op een hoog vuur om het gerecht naar een hoger niveau te tillen.

Grillen op de barbecue

Kokkels op de BBQ zijn heerlijk. Maar hoe kun je kokkels eigenlijk grillen op de BBQ? Ook deze bereiding hoeft niet moeilijk te zijn:

  • Eerst reinig je de kokkels.
  • Hierna steek je de barbecue aan. Daarbij is een directe opstelling op een middelmatig vuur het beste.
  • Je kunt desgewenst een blokje rookhout toevoegen.
  • Hierna plaats je een brede (paella)pan op het rooster, waarin je boter laat smelten. Je kunt desgewenst een foliebak gebruiken in plaats van de brede pan.
  • Wanneer de boter gesmolten is, voeg je er knoflook aan toe.
  • Is de knoflook gaar, maar niet bruin, dan voeg je de kokkels toe. Desgewenst kun je de pan of foliebak hierna afdekken met een stuk aluminiumfolie.
  • Binnen ongeveer 5 minuten zijn de kokkels gaar. Als de kokkels gaar zijn, zijn de schelpen open.
  • Het gerecht maak je af door een citroen uit te knijpen boven de pan en bijvoorbeeld peterselie te strooien over de kokkels.

Hoofdstuk 6

Recept: Spaghetti alle vongole

 
Geen beoordelingen

Spaghetti alle Vongole

Een heerlijk Italiaanse pastagerecht met venusschelpen.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd15 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 300 gram spaghetti
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ rode peper gebruik maar als je van pittig houdt
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 1 grote el tomatenpuree
  • 500 gram vongole venusschelpen
  • 1 dl witte wijn
  • 2 el peterselie fijngesneden
  • olijfolie
  • peper versgemalen
  • zout

Instructies

  • Spoel de vongole ongeveer 10 minuten onder koud stromend water, zodat eventueel zand eruit kan spoelen. Gooi exemplaren die kapot zijn of open blijven staan weg. Laat de vongole uitlekken op een zeef.
  • Breng in een ruime pan water met een flinke snuf zout aan de kook. Kook er de spaghetti al dente in volgens de kooktijd op de verpakking. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Maak ondertussen de knoflook schoon en snijd in dunne plakjes.
  • Snijd de rode peper eveneens in plakjes.
  • Fruit in een hapjespan in een scheutje olijfolie de knoflook met de rode peper aan. Voeg de kerstomaatjes toe en laat fruiten tot ze openbarsten.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat nog 2 minuten fruiten.
  • Zet het vuur hoger, voeg de uitgelekte venusschelpen toe en schud de pan een aantal keren om.
  • Blus af met de witte wijn en dek de pan direct af met een deksel. Laat 4 minuten afgedekt stoven. Neem de deksel weg en kijk of alle schelpen openstaan. Laat anders nog heel even stoven. Zijn er venusschelpen die nog niet open staan, haal deze er dan uit en gooi ze weg.
  • Voeg de uitgelekte spaghetti en de peterselie toe, schep het geheel goed om en kruid rijkelijk met versgemalen peper en eventueel een snufje zout.
  • Dresseer de spaghetti met de vongole in diepe borden en lepel er de kerstomaatjes en het stoofvocht overheen.

Hoofdstuk 7

Alle recepten

 

Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan onderstaande recepten met kokkels. Of bekijk onze visgerechten voor nog meer inspiratie.