Kreeft: wat is het? En hoe bereid je het?

Kreeft is een heerlijke lekkernij voor iedereen die van exclusiviteit houdt. Er zijn talloze manieren om te genieten van de kreeft. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke kreeftenamuse, een garnalencocktail met rivierkreeftjes, kreeftenbitterballen of een overheerlijke kom warme kreeftensoep.

Maak overheerlijke kreeft gerechten om indruk te maken als je gasten krijgt! Maar wat is kreeft nu precies voor een dier? En belangrijker nog, hoe bereid je het? Hieronder leggen we het je uit. 

Kreeft doormidden

Hoofdstuk 1

Wat voor dier is kreeft?

 

Kreeften behoren net als krabben tot de schaaldieren of kreeftachtigen. Krabben en kreeften zijn beide bijzondere beesten waar oneindig veel over te vertellen is. Net als krabben hebben kreeften een gesegmenteerd lichaam; verdeeld in kleine eenheden.

Een kreeft blijft zijn hele leven doorgroeien. De huid van een kreeft groeit echter niet met zijn pantser mee: het lichaam wordt groter maar het pantser blijft hetzelfde. Hierdoor moet de kreeft vervellen.

Er zijn twee soorten kreeften: de zeekreeft en de rivierkreeft. Zeekreeften zijn het populairst en komen zowel in zoet- als in zoutwater voor. Ze kunnen onderverdeeld worden in de Amerikaanse- en de Europese kreeft.

Is kreeft een vis?

Kreeft is officieel geen vis, maar telt in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis. Het is net als vis over het algemeen rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevat kreeft een bron van vitamine B1.

Kreeft
Hele kreeft

Hoofdstuk 2

Amerikaanse en Europese kreeft

 

De grootste kreeftenpopulatie vind je langs de kusten van Amerika en Canada. Omdat meer dan de helft van het wereldaanbod aan kreeft wordt geïmporteerd vanuit Canada, wordt de Amerikaanse kreeft (Homarus americanus) ook wel Canadese kreeft genoemd. Deze kreeft heeft een zwartbruine kleur met een oranje onderkant.

De Europese kreeft (Homarus gammarus) heeft een iets blauwere kleur, en staat daarom ook wel bekend als de blauwe kreeft. Een zeldzamere en dus ook duurdere kreeft.

De gemiddelde zeekreeft wordt tussen de 30 en 60 centimeter groot, wat neerkomt op twee tot vier kilogram. De Canadese kreeft wordt over het algemeen meestal iets groter dan de Europese kreeft.

Ook van de rivierkreeft zijn er diverse soorten. Zo heb je de Amerikaanse rivierkreeft, Turkse rivierkreeft en marmerkreeft. Het enige soort dat in Nederland leeft is de Europese rivierkreeft.

De Rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii) is de bekendste en populairste Amerikaanse rivierkreeft. Deze bijzondere kreeft heeft een mooie, felrode kleur over zijn hele lichaam en scharen. Je hebt ook kleinere soorten Amerikaanse rivierkreeften zoals de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft, de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft en de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft.

Hoofdstuk 3

Wat is het verschil tussen zeekreeft en rivierkreeft?

 

Het belangrijkste verschil tussen een zeekreeft en een rivierkreeft is dat rivierkreeften veel kleiner zijn. Een gemiddelde rivierkreeft kan zo’n twaalf tot zeventien centimeter lang worden, terwijl de zeekreeft tot wel zestig centimeter groot kan worden.

Ondanks het kleine formaat heeft een rivierkreeft veel weg van een zeekreeft; de anatomie van het kleine beestje is nagenoeg hetzelfde. Ook de smaak en textuur van beide soorten komen overeen.

Hoofdstuk 4

Hoe smaakt kreeft?

 

Met de smaak van kreeft krijg je een soort van twee smaken ineen. Je ervaart de zoetheid van mager vlees maar tegelijkertijd ook het knapperige van de vezels van de pezen. De smaak van kreeft kan worden vergeleken met die van een krab. Het is echter nog steeds niet vergelijkbaar. De kreeft heeft een iets zoetere smaak en is ook iets lichter in vergelijking met krab.

Hoofdstuk 5

Welke wijn past bij kreeft?

 

Kreeft kun je het best combineren met wijnen van de Chardonnay druif. Ook champagnes smaken hier heerlijk bij, maar dan wel een droge champagne, zoals de Veuve Bonneval Brut Champagne. Natuurlijk is de smaak afhankelijk van hoe je de kreeft klaarmaakt. Bij kreeft thermidor past een zware en rijpe Chardonnay het beste.

Hoofdstuk 6

De kreeft bereiden

 

Kreeft wordt vrijwel altijd eerst gekookt en daarna gegrild, gebakken, gefrituurd of gestoomd.

koken

Kreeft koken

Kreeft koken doe je als volgt:

  1. Breng een grote pan water aan de kook
  2. Voeg veel zout toe: ongeveer een eetlepel zout per liter water
  3. Als je de kreeft eerst wil doden: bovenop de kop van de kreeft zitten twee richeltjes die samen een kruisje vormen. Zet de punt van je grote koksmes daarop met de snede naar de voorkant van de kreeft. Duw de punt met een soepele beweging naar binnen en dan naar voren. Nu is de kreeft dood. Zijn poten en staart bewegen nog een beetje, maar dat zijn stuiptrekkingen. Als je dit eng vindt, kan je de kreeft ook eerst een kwartiertje in de vriezer leggen dan verdoof je hem.
  4. Verwijder de elastieken van de scharen en laat de kreeft nu in het kokend water glijden.
  5. Kook de kreeft nu 2-3 minuten als je hem daarna gaat grillen of frituren. Als je hem gekookt wil opeten, reken dan totaal 1 minuut per 100 gram.

Grillen op de barbecue

Om de kreeft te bakken of te grillen, volg deze stappen:

  1. Halveer de kreeft in de lengte, verwijder de maagzak en de groenige kreeftlever. Dat laatste vinden sommige mensen lekker om op te eten. Laat afkoelen.
  2. Bestrijk met olijfolie of boter, bestrooi met zout en naar smaak wat cayennepeper.
  3. Grill boven hete kolen tot het vlees iets begint te kleuren, 1-2 minuten. Draai dan om met de schaalzijde naar beneden, bestrijk nogmaals met olie of boter en laat even doorwarmen. Serveer.

Hoofdstuk 7

Hoe eet je kreeft?

 

Voor het eten van een kreeft heb je een kreeftentang nodig om de schaal te breken. Daarnaast is een kreeftenpennetje nodig waarmee het vlees uit de schaal gehaald kan worden. Gebruik de tang om de scharen en het lichaam van de kreeft in de lengte open te breken. Met het pennetje kun je de laatste restjes vlees uit de hoeken van de schaal halen.

Verse kreeft komt net uit gekookt water, dus kan nog behoorlijk heet zijn. Omdat de staart het snelste afkoelt, is het aan te raden om met die eerst te beginnen. Je eindigt met de scharen, het vlees hierin zal door de schaal het langst warm blijven. De eetbare delen van de kreeft zijn de staart, poten en de scharen.

Hoeveel kreeften per persoon?

Per persoon kan er 500 gram voor een hoofdgerecht geserveerd worden. Let wel dit is het gewicht van de levende kreeft, dus met schalen.

Hoofdstuk 8

Hoeveel gram per persoon?

 

Er is een discussie gaande over het wel of niet levend koken van de kreeft. Dit omdat sommigen van mening zijn dat kreeften wel degelijk pijn ervaren wanneer ze levend gekookt worden. Er worden alternatieven aanbevolen zoals een verdoving of elektrische bedwelming bij het doden van de dieren. Echter zijn er weer anderen die vinden dat kreeften levend gekookt moeten worden. Dit omdat het rottingsproces bij kreeften snel optreedt. Dus wil je kreeft vers eten, is het aan te raden om die levend te koken

Hoofdstuk 9

Recepten

 

Bekijk de onderstaande kreeften recepten als inspiratie.