Langoustines: wat zijn het? En hoe bereid je het?

Van bakken, grillen tot aan garen in de oven

Langoustines zijn heel smakelijke kreeftjes en een heerlijke delicatesse. In Zuid- Europa en Azië eet men zelfs de kop van de langoustine die daar ook als het lekkerste gedeelte wordt gezien.

Langoustines zijn gemakkelijk te bereiden en zien er geweldig uit op tafel. Deze zeevruchten zijn zeker de moeite waard om te proberen. Lees hier meer over deze diertjes en hoe je ze makkelijk kunt klaarmaken.

langoustines
langoustines

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat zijn langoustines?

 

Langoustines worden in Nederland en België ook wel Noorse kreeftjes genoemd. Ze zijn verwanten van de langoest, maar qua uiterlijk lijken ze op kreeften. Deze oranjekleurige zeekreeften hebben een witte onderkant en zijn nogal lang en slank vergeleken met andere kreeftsoorten. De langoustine wordt vaak verward met de grote garnaal, de gamba

Langoustines worden in de categorie van tienpotige schaaldieren geplaatst. Ze hebben lange, dun gerekte scharen en vooruitstekende stekels en voelsprieten op hun kop. Ze kunnen 15 tot 25 cm lang worden.

De bek van een langoustine is scherp en lang en bevat aan beide zijden 3 tot 4 tanden, de onderkant bevat normaal gesproken slechts 1 of 2 tanden. De mannelijke langoustines groeien sneller dan de vrouwtjes en worden maximaal 10 jaar oud. De vrouwelijke langoustines groeien iets langzamer en worden maximaal 20 jaar oud.

De langoustine kan zich in zanderige en modderige bodems ingraven tot op een diepte van 800 meter. De meeste langoustines leven echter op een diepte tussen 50 en 300 meter in een ondergronds tunnelsysteem in de zachte delen van de bodem. Ze verlaten hun huis uitsluitend om op zoek te gaan naar voedsel, om hun hol te verdedigen en om te paren.

Op deze manier kunnen de langoustines aan de meedogenloze roofdieren ontkomen. In deze beschutting verbergen de vrouwtjes zich bij het leggen van de eitjes en het uitkomen van de larven. Dit gebeurt in de periode van de late zomer of vroege herfst tot de late lente of vroege zomer van het daaropvolgende jaar. Hier zijn ze niet alleen veilig voor andere dieren, maar ook voor de vissers.

Langoustines blijven hun hele leven op een vaste verblijfplaats en migreren niet. Deze schaaldiertjes zijn een van de lekkerste delicatessen van zeevruchten. In Italië worden de langoustines scampi genoemd en op de Britse eilanden heten ze Dublin-garnalen. 

Hoofdstuk 2

Hoe komen langoustines vandaan?

 

Langoustines komen voor in de Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, Noorwegen en de Faeröer Eilanden tot aan Noordwest Afrika en in de Middellandse Zee. Maar tegenwoordig vind je ze ook in onze eigen Noordzee. Nederlandse langoustinevissers vissen hoofdzakelijk in delen van de Noordzee, zoals de Botney- en Fladengronden.

De visserij op deze kreeftachtige vindt voornamelijk in de zomermaanden plaats, wanneer ze uit hun holen komen om zich voort te planten en naar eten zoeken om hun energiereserves op te bouwen. De vangst is dan optimaal. Doordat de Nederlandse vissers dichtbij de kust vissen, is de vangst die aan land komt nooit ouder dan 3 tot 4 dagen en daarom van uitstekende kwaliteit. 

Van oudsher worden langoustines gevangen met lichte sleepnetten. Je kunt de langoustine vissers herkennen door de nettentrommels die achteraan het schip hangen.

Je kunt het hele jaar door van langoustines genieten. De piekperiode voor de aanvoer loopt van de zomer tot aan de vroege herfst.

Hoofdstuk 3

Hoe smaken langoustines?

 

Het witte visvlees van de langoustine is sappig, lichtelijk zoet en mager. Langoustines hebben, doordat ze van zichzelf al een zachte, zoete smaak hebben weinig extra’s nodig.

Hoofdstuk 4

Zijn langoustines gezond?

 

Langoustines bevatten veel eiwitten en gezonde vetten die een goede werking hebben voor hart- en bloedvaten en die cholesterolverlagend werken.

Langoustines bevatten veel calcium, fosfor en ijzer die zorgen voor de opbouw van spieren, een gezonde huid en stevige botten. Door hun hoge fosforgehalte stimuleren langoustines tevens de hersenactiviteit. 

langoustine

Hoofdstuk 5

Wijn & spijs

 

Bij langoustine past een verfijnde witte wijn, zoals bourgogne uit Beaune, een Chassagne-Montrachet of een Puligny-Montrachet. Een zilte witte Pessac-Léognan zal het hier ook goed bij doen, net zoals een Chablis (van premier of grand cru-niveau).

 

Hoofdstuk 6

Langoustines bereiden

 

Langoustines hoeven maar kort gekookt of gebakken te worden, want anders wordt het vlees te taai. De scharen zelf bevatten weinig vlees maar zijn wel erg lekker. Laat bij het koken de koppen aan het lijf, want hier zit immers de meeste smaak in. Het kookvocht is een goede basis voor soepen en sauzen, en als je het niet meteen gebruikt kun je het nog altijd invriezen.

Je kunt de langoustines ook in de wok, in de oven of op de barbecue bakken. Of gewoon in de pan met wat olijfolie, boter, look, peterselie en basilicum. Langoustines zijn perfect te combineren met vis, schaal- en schelpdieren. Ze vormen een ideale aanvulling bij eenpansgerechten, alleen al door hun prachtige kleur.

Langoustines kun je niet zo lang bewaren als bijvoorbeeld kreeft of krab. Vries ze daarom meteen in als je ze niet zult bereiden op de dag waarop je ze hebt gekocht.

Reken bij het bereiden van langoustines op 500 gram per persoon.

Langoustines pellen

Zo kun je langoustines heel makkelijk pellen:

  • Draai de kop en de staart van de langoustine. Als je dit voorzichtig doet, komt het darmkanaal mee.
  • Kraak het pantser tussen je vingers en pel vanaf de buikzijde het pantser opzij.
  • Het vlees zou nu makkelijk los moeten komen. Als er nog wat darmkanaal achter is gebleven, kun je dat nu verwijderen.
koken

Koken

Langoustines kun je op een heel eenvoudige manier koken:

  • Breng een pan met water en bouillonblokjes aan de kook
  • Voeg de langoustines en wat groenten en kruiden toe
  • Kook de langoustines 4 à 5 minuten.
  • Laat de koppen eraan zitten, want daarin zit de meeste smaak.
  • Laat ze in het kookvocht afkoelen. 
  • Het kookvocht is een goede basis voor soepen en sauzen. 
  • Je kunt de langoustines ook nog verwerken in andere gerechten, bijvoorbeeld paella, nasi, lasagne of in een zomerse salade.
Pan

Bakken in de pan

Als je langoustines wilt bakken dan doe je dat op een hoge temperatuur. Zorg ervoor dat je, als je de langoustines hebt schoongemaakt, de staart eraan laat zitten. Dit is een teer stukje vlees. Doordat je de staart eraan laat zitten krijgt deze minder hitte te verwerken.

  • Verhit een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie.
  • Wanneer deze heet is doe je de langoustines in de pan.
  • Bak ze ongeveer 1,5 minuut.
  • Bak enkel de bovenzijde en kruid de onderzijde met peper.
  • De langoustines moeten niet uitgebakken worden, de onderkant van de staart moet nog glazig (rauw) zijn.
  • Snij de scharen van de langoustines doormidden en bak die mee met de staarten.

Grillen op de barbecue

Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is.

  • Smeer de schoongemaakte en gehalveerde langoustines in met olijfolie en kruiden.
  • Gril ze heel kort, ongeveer 2 minuten, met de schaal naar beneden op de barbecue.
  • Breng op smaak met een snuifje zout.
  • Draai de langoustines nog enkele seconden om en haal ze er vervolgens meteen vanaf. 
oven icon

In de oven

Als je langoustines in de oven wilt garen dan doe je dat op een middelhoge temperatuur.

  • Maak de langoustines schoon en halveer ze in de lengterichting.
  • Maak een marinade van olijfolie en kruiden zoals oregano, basilicum, chilivlokken, peterselie.
  • Schep de langoustines om in de marinade en laat ze 1 tot 2 uur in de koelkast marineren. 
  • Schep ze elk half uur even goed om.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de gemarineerde langoustines met de vleeskant naar boven op een bakplaat waarop je een vel bakpapier hebt gelegd.
  • Plaats de bakplaat in de oven en laat de langoustines in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar worden. 
  • Ze zijn dan egaal wit en niet meer doorschijnend.