Schol: wat voor vis is het? En hoe bereid je het?

Van bakken, grillen tot aan garen in de oven

Schol is een populaire platvis die erg gewild is bij fijnproevers. Deze vis is erg smaakvol en niet vet. Schol is tevens een vis die je niet alleen tegen een schappelijke prijs kunt kopen, maar ook gemakkelijk kunt bereiden. Lees verder meer over deze zeer gewilde vis.

Scholfilet uit de oven met chermoula
Scholfilet uit de oven met chermoula en couscous

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat voor vis is schol?

 

De schol behoort, net als de heilbot, tot de platvissen en is familie van de tong, schar en de bot. De schol is makkelijk te herkennen aan zijn oranje gestippelde huid. Door zijn kleur aan te passen aan de omgeving kan de schol zich onzichtbaar maken voor prooien en vijanden.

scholfilet
Scholfilet

Ze hebben een vrij kleine kop en kaken. Door zijn asymmetrische lichaamsstructuur kan de schol niet rechtop zwemmen. In tegenstelling tot gewone vissen bewegen zij hun afgeplatte lichaam zijwaarts, met een golvende beweging, over de zeebodem. Deze bewegingsmethode is heel energiezuinig, omdat er nauwelijks stroming is op de zeebodem.

Wat de schol zo bijzonder maakt, is dat hij twee rechtse ogen heeft die aan een kant van het hoofd zitten. Hierdoor kan de schol in drie dimensies zien. In de eerste weken van zijn leven ziet een jonge schol eruit als een normale vis. Het lichaam is rond en tijdens de groei wordt het platter en verschuift het linkeroog naar de rechterkant van zijn schedel.

De schol leeft van weekdieren, zeesterren en wormen uit de zeebodem. Ze kunnen zich door hun lichaamsvorm makkelijk verschuilen in de zanderige zeebodem. Hier wachten ze tot de schemering valt om op jacht te gaan.

Het beste kun je schol eten in het scholseizoen dat loopt van mei tot en met november. Dan zijn ze het lekkerst. Er is een oud gezegde: “Schijnt de zon op je bol, dan eet je schol”. Tijdens deze periode is de schol weldoorvoed en zijn ze vlezig en smakelijk.

Hoofdstuk 2

Waar komt de vis vandaan?

 

Schollen vind je vooral in de Atlantische Oceaan, de Noordzee, Oostzee en het westelijke deel van de Middellandse zee. Ze komen dicht bij de kust voor en op de zeebodem.

Schollen paaien van januari tot april in vrij ondiep water in de Noordzee. De bevruchte eitjes worden door de zeestroming meegenomen in de richting van de kust, bij de Waddenzee of de Oosterschelde.

In de winter trekken de jonge vissen naar de Noordzee. Na de winter keren ze terug naar de plek waar ze vandaan komen, de Waddenzee of de Oosterschelde.

In Nederland worden schollen gevangen door middel van pulstuigen. Door lichte stroompulsen worden de vissen opgeschrikt waardoor ze uit de zeebodem komen en het net inzwemmen. Bij deze methode van vissen is er nauwelijks sprake van bijvangst. In het net zit namelijk een vierkant ontsnappingsluik waar de kleinere vissen uit het net kunnen zwemmen.

Een ander voordeel van pulsvisserij is dat de schollen niet ineens uit het water worden gehaald. Hierdoor ontstaat er geen stress bij de vissen en doen ze zichzelf geen pijn. De vissen zien er perfect uit als ze uit het water komen en hebben een mooie slijmlaag die onbeschadigd is.

Schol kun je vers bij de visboer kopen maar is ook ingevroren verkrijgbaar in de supermarkt.

Hoofdstuk 3

Hoe smaakt schol?

 

Schol is, net als snoekbaars, een magere witvis en heeft een vrij neutrale smaak.

Hoofdstuk 4

Is schol gezond?

 

Schol bevat onverzadigde vetten die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vet is een belangrijke brandstof voor je lichaam die er ook voor zorgt dat je ook vitamine A, D en E binnenkrijgt.

Vitamine A zorgt onder andere voor een gezonde huid en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden en zorgt voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Vitamine E werkt als antioxidant en zorgt voor de stofwisseling in de cel.

Hoofdstuk 5

Welke wijn past erbij?

 

Schol combineert heel goed met een milde Sauvignon Blanc, een klassieke Muscadet, Picpoul of Chablis, of een droge Riesling of Weissburgunder. Je kunt ook kiezen voor frisse Pinot Grigio of Custoza.

Hoofdstuk 6

Schol bereiden

 

Je kunt schol op verschillende manieren bereiden zoals bakken, pocheren, frituren of in de oven. De vis is goed te combineren met boter, peterselie, salie, citroen, champignons, veenbessen en aardappelen.

Als de schol vers is, heeft hij een zilte geur en stinkt niet. Hij is dan wat slijmerig met heldere oranje stippen.

Wees geduldig bij het bereiden van scholfilet. Wacht tot hij loskomt van de pan, want dan pas is hij gaar. Leg de scholfilets niet tegen elkaar in de pan, omdat ze dan gelijk tegen elkaar gaan plakken en niet meer loskomen.

Bij scholfilet kun je rekenen op 125 gram per persoon, of je kunt natuurlijk ook een hele schol klaarmaken.

Hoe eet je schol?

Schol eet je netjes door de gebakken vis voorzichtig in de lengte tot op de graat in te snijden. Als je dan het mes in de snee zet, kun je het visvlees vanuit het midden naar de buitenkanten toe van de graat af schuiven.

Schoonmaken

Als je verse schol bij de visboer koopt, kun je vragen dat ze hem voor je schoonmaken of je kunt het op de volgende manier eenvoudig zelf doen.

  • Snijd de kop van de schol eraf.
  • Vervolgens haal je de ingewanden uit de buikholte.
  • Knip de vinnen met een keukenschaar eraf.
  • Spoel de schol, vooral de buikholte, schoon onder de kraan.
  • Verwijder ook het bloedadertje dat tegen de graat zit. Dit heeft namelijk een bittere smaak.
  • Doe de schol in een vergiet en laat hem goed uitlekken.
  • Dep de vis droog met wat keukenpapier. Vergeet niet om ook de binnenkant te drogen.

Fileren

Schol kun je heel snel en eenvoudig fileren:

  • Leg de vis op een snijplank.
  • Snijd met je mes op de lijn die van de kop tot aan de staart loopt, tot aan de graat.
  • Zet je mes in de snee en snijd over de graat de filet los.
  • Herhaal deze stappen en haal 4 filets uit de vis.

Je kunt de schol als volgt ontvellen:

  • Leg de filet met de huidkant op de snijplank.
  • Haal het vel een beetje los zodat je hem kunt vasthouden.
  • Vervolgens zet je het mes schuin tussen het vel en het vlees en trek je met je andere hand het vel los, terwijl je een kleine snijbeweging maakt met het mes.

Schol kun je als scholfilets of hele vis, op verschillende manieren klaarmaken zoals bakken, grillen op de barbecue en in de oven.

Pan

Bakken in de pan

Als je scholfilet wilt bakken, dan doe je dit op een hoge temperatuur.

  • Dep de scholfilets droog met wat keukenpapier.
  • Bestrooi met wat peper en zout.
  • Verhit wat olie in een koekenpan.
  • Haal de scholfilets door wat bloem.
  • Bak ze gedurende 5 tot 6 minuten om en om totdat ze goudbruin van kleur zijn.

Grillen op de barbecue

Als je een hele schol op de barbecue wilt garen, dan doe je dat op een matige temperatuur.

  • Verwarm de barbecue voor op een temperatuur tussen 175 en 230°C.
  • Dep de schol goed droog met wat keukenpapier.
  • Wrijf de schol in met wat olijfolie.
  • Bestrooi met wat peper en zout.
  • Plaats de hele schol op de huid op de barbecue.
  • Dek de vis af met een deksel en gril hem gedurende 6 tot 10 minuten op directe hitte gaar.
oven icon

In de oven

Als je scholfilet gaat bereiden in de oven, dan doe je dat op een middelmatige temperatuur.

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Dep de scholfilets droog met wat keukenpapier.
  • Leg de vis in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi met wat peper en zout.
  • Laat de vis gedurende 15 minuten in de oven om gaar te worden.

Hoofdstuk 7

Recept: Schol uit de oven met chermoula en couscous

 
Geen beoordelingen

Scholfilet uit de oven met chermoula en couscous

Marokkaanse schol uit de oven met couscous. Chermoula is een heerlijke kruidige saus.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd15 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 4 scholfilet zonder huid (200 gr per stuk)

Voor de chermoula

  • 20 gr peterselie blaadjes fijngehakt
  • 10 gr koriander fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 tl gember geraspt
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl gerookt paprikapoeder pikant
  • 1 tl zwarte peper gemalen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 citroenen sap
  • 200 ml olijfolie extra vergine
  • 3 el water

Voor de couscous

  • 200 gr couscous
  • olijfolie
  • 200 gr groene aspergetips
  • 2 el zongedroogde tomaten
  • 2 el feta

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Chermoula

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Maal alles tot een grove saus. Niet te glad.

Schol

  • Dep de scholfilets droog met wat keukenpapier.
  • Maak 4 pakketjes van aluminiumfolie waar de scholfilets afzonderlijk in kunnen liggen. Vouw de zijkanten iets omhoog, zodat de saus er niet uit kan lopen.
    scholfilet aluminiumfolie
  • Schep over elke scholfilet 2/3 eetlepels chermoula en wrijf over de vis uit.
  • Plaats de vis in de oven en gaar het 15 minuten.

Couscous

  • Doe de couscous samen met 400 ml kokend water in een kom. Dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten staan tot het water is geabsorbeerd.
  • Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan of wok en roerbak de aspergetips in 4 minuten beetgaar.
  • Hak de couscous los met een vork. Voeg de aspergetips samen met de feta en zongedroogde tomaten toe. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Haal de vis uit de oven. Schep de couscous op de borden en leg de scholfilet op de couscous. Eet smakelijk!

Hoofdstuk 8

Alle recepten

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan onderstaande schol recepten. Of bekijk visgerechten voor nog meer vis recepten.