Sliptong: wat voor vis het? En hoe kun je dit het beste bereiden?

Van bakken, grillen tot aan garen in de oven

Sliptong is bij een juiste bereiding heerlijk zacht en sappig. Maar wat is sliptong nu precies en hoe kun je dit het beste bereiden? Daar gaan we hieronder dieper op in. 

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat voor vis is sliptong?

 

De sliptong is een kleine bruin gevlekte zeetong van ongeveer 70 cm die tot de platvissen behoort. Zoals de naam al aangeeft is een volwassen sliptong plat.

Het is een kleine roofvis die zich veelal half in het zand ingraaft om niet op te vallen en om rustig te loeren op een prooi die langskomt. De platte vorm met de bruine kleur zorgt voor een perfecte camouflage.

De ogen van de sliptong staan zelden recht tegenover elkaar. Dat komt omdat deze vissoort rechtop geboren wordt. Na één à twee weken begint hij plat te liggen waarbij zijn hele uiterlijk mee verschuift.

Hoofdstuk 2

Waar komt de vis vandaan?

 

Volwassen sliptongen voelen zich het meest thuis in een modderige bodem van zout water met een temperatuur tussen de 8 en 24°C. Hij leeft meestal afgezonderd en komt voor in de kustwateren van de oostelijke Atlantische Oceaan van Zuid-Noorwegen tot aan Senegal en in bijna de hele Middellandse zee. In de winter trekt hij naar de warmere wateren in het zuidelijke deel van de Noordzee.

De jonge dieren bevinden zich de eerste twee tot drie jaar in zogenaamde kraamkamers. Dit zijn meestal ondiepe wateren en baaien welke veiligheid bieden tegen roofdieren. De Waddenzee is een voorbeeld van zo’n kraamkamer en is de belangrijkste kraamkamer voor de sliptong.

Sliptong is het hele jaar door te verkrijgen maar ze zijn het lekkerste in het seizoen tussen juni en januari.

Hoofdstuk 3

Sliptong of Slibtong?

 

Sliptong is niet vernoemd naar het slib waar hij zich het grootste deel van zijn leven in verstopt maar naar het feit dat hij zo klein is dat hij gemakkelijk tussen de mazen van een net kan slippen. De juiste benaming voor deze vis is dan ook sliptong en niet slibtong.

Hoofdstuk 4

Hoe smaakt sliptong?

 

Sliptong is een zeer populaire vis onder de visliefhebbers. Hij heeft stevig wit vlees dat bij de juiste bereiding heerlijk zacht en sappig is. Een echte vissmaak heeft hij niet. Zijn smaak heeft eerder wat weg van garnalen.

Hoofdstuk 5

Is sliptong gezond?

 

Sliptong is een vrij delicate magere vis. Hierdoor zit hij niet boordevol essentiële omega 3 vetzuren zoals bijvoorbeeld een vette makreel maar hij levert zeker een bijdrage aan een goede gezondheid.

Omega 3 vetzuren helpen je lichaam namelijk bij cel reparatie en dragen hierdoor bij aan het voorkomen van artritis, hart- en vaatziekten, hersenbloedingen en andere degeneratieve gezondheidsaandoeningen. Door één tot twee keer per week vis zoals sliptong te eten help je je lichaam al gezond te houden.

Hoofdstuk 6

Welke wijn past bij de vis?

 

Omdat sliptong een licht verteerbare, sappige en vetarme vis is, is het belangrijk om deze te completeren met een lichte-, frisse- of zelfs citrus frisse wijn zodat de smaak en finesse niet overheerst worden. Hierbij kan je denken aan een lekkere Pinot Grigio, een Sauvignon Blanc of een heerlijke Vermentino.

Hoofdstuk 7

Sliptong bereiden

 

Sliptong is een vis die je panklaar en op de graat bereidt. Het is een veelzijdige vis die zich erg goed leent voor diverse-, voornamelijk frisse gerechten. De sappige smaak van sliptong komt het beste naar boven als hij langzaam bereid wordt in boter.

Door na het bereiden de sliptong te besprenkelen met een beetje citroen wordt deze nog malser en voeg je een frisse vleug toe aan je gerecht.

Je kan de sliptong onder andere bakken in de pan of in de oven, stomen, frituren en grillen. De mogelijkheden zijn oneindig. Bij ons vind je daarom de lekkerste sliptong recepten met de bereidingswijze die jou het beste ligt.

Voordat je de sliptong gaat klaarmaken zorg je ervoor dat de vis op kamertemperatuur is en de kruiden en eventueel een saus alvast gemaakt zijn.

Sliptong klaarmaken

Heb je zelf een lekkere sliptong gevangen of een vers exemplaar gehaald bij de visboer dan kun je deze ook heel goed zelf schoonmaken.

Allereerst verwijder je met de botte kant van het mes alle schubben aan de witte zijde van de vis. Je werkt hierbij vanaf de staart naar de kop toe en tegen de schubben in.

Ook kan je de vis ontvellen. Maak hiervoor een inkeping bij de staart en maak de huid een klein beetje los zodat je grip krijgt. Je kan dan het vel er in één keer aftrekken zoals je een mouw opstroopt. Je kan keukenpapier of een schone doek gebruiken voor extra grip.

Knip vervolgens de kop weg maar let erop dat je er niet te veel vlees mee verwijdert. Verwijder daarna de zijvinnen en knip de staart iets korter.

Snij vervolgens een inkeping in de buik waardoor je de ingewanden er in zijn geheel uit kan halen. Is alles verwijderd dan spoel je de vis goed af en dep je hem droog met keukenpapier.

Sliptong fileren

Voor het fileren leg je de vis horizontaal op je bord. Aan de boven- en de onderkant zit een klein randje waar de graten zijn. Hier snij je langs waarbij je je mes iets naar buiten duwt.

Aan de uiteinden snijd je nu de vis vanaf de kop in de lengte naar beneden open zodat de visfilets loskomen. Deze snij je eraf waarna je de ruggengraat met zijgraten kunt verwijderen.

Daarna houd je nog kleinere stukken filet over en kan je beginnen met het op smaak brengen van de filets.

Pan

Bakken in de pan

Als je een niet gefileerde sliptong wilt bakken in de pan heb je het risico dat de vis krom gaat trekken en hij niet gelijkmatig bakt. Om dit te voorkomen kan je de vis het beste eerst ‘kraken’.

  1. Dit doe je door de vis aan beide uiteinden vast te pakken aan de staart en achter de kieuwen en er voorzichtig aan te trekken. Dit doe je tot je gekraak hoort.
  2. Bak een sliptong nooit in te hete- olie of boter om een gelijkmatige garing te verkrijgen.
oven icon

In de oven

Wil je een gemakkelijke bereiding dan is sliptong in de oven de ideale oplossing. De vis gaat namelijk in zijn geheel in een voorverwarmde oven waarbij je goed ervoor moet zorgen dat er genoeg boter of olie in de schaal zit.

  1. Dit laatste doe je om te voorkomen dat de vis kan aanbranden. Afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid heb je na 10 tot 15 minuten een heerlijke vis.
  2. Je kan de vis testen op gaarheid door met een vork lichte druk uit te oefenen. Valt het vlees uit elkaar dan is de vis gaar.

Grillen op de barbecue

Wil je sliptong op de barbecue of op de gril bereiden zorg er dan voor dat hij niet is ontveld. Hierdoor blijft het vlees mooi bij elkaar.

  1. Je bakt de vis vervolgens met de huid naar beneden. Deze wordt zo lekker krokant en kan het vlees niet door het rooster vallen.
  2. De vis is klaar wanneer deze een kerntemperatuur van zo’n 75 graden Celsius heeft en het vlees er zo af kan vallen. Laat de vis niet te lang bakken want dan droogt deze uit.

Hoe eet je de vis?

Niemand houdt van graten tijdens het eten. De graten van een in zijn geheel klaargemaakte sliptong zijn echter gemakkelijk te verwijderen waardoor je volop van deze vis kunt genieten.

Nadat je de sliptong horizontaal op je bord hebt liggen duw je de graten die aan de zijkanten zitten met je mes naar buiten. Aan de bovenkant komen hierdoor de grootste filets los die je ervan afpakt.

Daarna is de grote graat zichtbaar welke je gemakkelijk kunt verwijderen en je nog eens twee filets overhoudt.