Tilapia: wat voor vis het? En hoe bereid je het?

Van bakken, grillen tot aan garen in de oven

De tilapia is een zeer populaire gekweekte vissoort. Deze zoetwatervis stelt weinig eisen aan zijn omgeving en voedsel en is hierdoor gemakkelijk te kweken.

Door de neutrale smaak en het stevige visvlees, dat je gemakkelijk kunt bereiden, kun je deze vis goed verwerken in allerlei recepten.

Tilapia kun je ook op allerlei manieren klaarmaken. Denk bijvoorbeeld aan tilapia in de oven, tilapia op de BBQ, gebakken tilapia, enzovoorts. Lees hieronder meer over deze verrukkelijke vis.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat voor vis is tilapia?

 

Tilapia is een zoetwatervis, die enigszins op een baars lijkt. Deze vis heeft een donkerbruin-groenachtige kleur met donkerdere blauwzwarte verticale banden.

Er zijn echter verschillende tilapia soorten, dus je kunt ook tilapia’s tegenkomen met bijvoorbeeld een roodachtige- of grijszwarte kleur. Deze planteneter wordt maximaal 60 centimeter lang en voelt zich vrijwel overal thuis.

Hierdoor kom je deze vis in zoetwater, zoutwater en zelfs brakwater tegen. Hoewel de vis oorspronkelijk een planteneter is met voornamelijk plankton op het menu, kan hij een omnivoor worden wanneer de nood hoog is. Hij eet in zo’n situatie alles wat hem kan voeden.

Door de vriendelijke prijs en het mooie visvlees, zien veel consumenten de tilapia als een alternatief voor de steeds duurder wordende kabeljauw. Deze vis is ook populair, doordat er eigenlijk geen tilapia seizoen is. Hij is gedurende het hele jaar verkrijgbaar.

Hoofdstuk 2

Waar komt de vis vandaan?

 

De tilapia is oorspronkelijk afkomstig van het Afrikaanse continent, tot op een diepte van 20 meter. Hierdoor komen de meeste tilapiafilets, of ze nou vers zijn of ingevroren, uit Afrika.

Echter, in de loop der jaren is deze vis uitgezet in andere werelddelen. Doordat tilapia veel gekweekt wordt, vind je hem nu ook in andere landen, zoals China, de Filipijnen, Thailand, Taiwan en Indonesië. Zelfs in Nederland en België wordt de tilapia op een bescheiden schaal gekweekt.

Hoofdstuk 3

Hoe smaakt tilapia?

 

Tilapia heeft stevig visvlees, bevat geen graten en heeft een milde smaak. Het heeft geen uitgesproken “vissmaak”.

De vis is enorm veelzijdig. Je kunt tilapia bakken in de pan, grillen, enzovoorts. Om er extra van te genieten, kun je de tilapia eerst marineren voordat je hem bereidt.

Hoofdstuk 4

Is tilapia gezond?

 

Doordat de tilapia rijk is aan eiwitten, maar weinig calorieën, vetten en koolhydraten bevat, is hij een gezonde vis. Het visvlees van de tilapia is een bron van duurzame eiwitten. Hierdoor past tilapiafilet goed bij een gezond- en gebalanceerd eetpatroon.

Sommige gekweekte tilapiavissen worden genetisch gemanipuleerd, zonder kunstmatige interventie. Hierbij worden het licht en de temperatuur van de leefomgeving aangepast om het natuurlijke gedrag van de vis te stimuleren.

Doordat kwekers rekening houden met deze elementen, zetten ze een zo gezond mogelijke lijn van de tilapia door. Dankzij de toegepaste technieken wordt tevens ziektepreventie, voedingsconversie en groeisnelheid geperfectioneerd. Hier hebben zowel mensen, dieren als het milieu baat bij.

Hoofdstuk 5

Wijn & spijs

 

Tilapia kun je met diverse wijnsoorten combineren. Echter, doordat deze vis een vrij neutrale smaak heeft, laat hij zich goed combineren met lichte, soepele witte wijnen.

Denk bijvoorbeeld aan een Riesling en Chenin Blanc. Doordat tilapia een magere vis is, kun je er ook gerust een Pinot Grigio witte wijn bij drinken. Deze wijn is tevens een heerlijke borrelwijn.

Hoofdstuk 6

Tilapia bereiden

 

Tilapia bevat veel hoogwaardige eiwitten en omega 3-vetzuren, is snel gaar en de voorbereiding gaat snel. 

Deze witvis met een lichte textuur bevat weinig vet. Je kunt tilapia hierdoor op veel manieren bereiden. Tilapia kun je bijvoorbeeld klaarmaken in de oven, op de grill en zelfs in de koelkast. Het laatste doe je door de tilapia te marineren in limoensap. Je maakt er dus ceviche van. Hierbij kook je de vis niet, maar het zuur in de marinade zorgt ervoor dat hij in de koelkast gaart.

Schoonmaken

Voordat je de tilapia klaarmaakt, maak je hem eerst schoon. Voor het schoonmaken van de tilapia gebruik je een bot mes of lepel om de schubben te verwijderen.

Daarna maak je een ondiepe incisie van de anus naar de kop toe, waarna je met je vingers of een lepel de ingewanden uit de vis verwijdert. Hierna gebruik je limoensap, citroensap of azijn om de vis te wassen.

Desgewenst kun je de vis ook reinigen door hem te spoelen onder stromend water. Hierna kun je hem droogdeppen met keukenpapier en in moten snijden.

Fileren

Nadat je de vis hebt schoongemaakt, kun je er ook voor kiezen om hem te fileren. Het fileren van een tilapia is ook relatief eenvoudig.

Je maakt eerst een snee achter de bovenkant van de kop totdat je de ruggengraat raakt. Hierna trek je de snee verder door, in een boog rond de kop van de vis.

Je draait hierna het mes en snijdt horizontaal naar de staart toe, dwars door het midden van de tilapia. Dit doe je ook aan de andere kant van de vis.

Je haalt vervolgens de ribbenkast aan de binnenkant van de tilapiafilet omhoog en verwijdert deze. Als alternatief kun je ook direct loodrecht door de vis heen snijden om “steaks” te maken.

Pan

Bakken in de pan

Tilapia kent verschillende bereidingsmethoden. Een daarvan is tilapia bakken in de pan. Je kunt hiervoor een koekenpan of wok gebruiken.

 • Spoel eerst de tilapiafilets af met koud water en dep ze daarna droog met keukenpapier.
 • Hierna bestrooi je de stukken aan beide kanten met zout en peper naar smaak.
 • Vervolgens schep je bloem in een diep bord en bedek je de visfilets met bloem. Je schudt het teveel aan bloem af.
 • Je verhit olijfolie in een grote koekenpan of wok op een middelmatige vlam.
 • Wanneer de olie heet is, bak je de tilapia totdat het visvlees gemakkelijk in vlokjes uit elkaar valt. Dit proces kan ongeveer 4 minuten duren per kant.
 • Voor een extra smaakje, kun je vlak voordat je de tilapiafilets uit de koekenpan haalt, gesmolten boter met een kwastje smeren over de vis.
 • Hierna serveer je de lekkere-, gebakken tilapiafilets. Desgewenst pers je er voor het serveren een theelepel citroensap over.

Grillen op de barbecue

Tilapia kun je ook gerust barbecueën. In veel gevallen wikkel je deze vis in plakjes ham.

 • Eerst maak je de marinade met de gewenste kruiden en specerijen.
 • Hierna leg je de tilapiafilets of hele tilapiavisjes gedurende ongeveer 30 minuten in de marinade. Dit doe je op kamertemperatuur en je dekt de bak met marinade en vis af.
 • Ondertussen steek je de barbecue aan.
 • Wanneer de vis is gemarineerd, haal je hem uit de marinade en laat je hem uitlekken.
 • Je legt steeds een tilapiafilet of hele tilapia in het midden van een plak ham en vouwt de ham om de vis.
 • De ham en tilapiafilets zet je vast met een cocktailprikker, waarna je de ham bestrijkt met de rest van de marinade.
 • Tot slot gril je de tilapiapakketjes ongeveer 4 minuten per kant totdat de ham krokant is en de vis gaar is.
 • Je garneert het gerecht desgewenst met rozemarijn.
oven icon

Grillen in de oven

Een andere heerlijke manier voor het klaarmaken van tilapia is door hem in de oven te garen.

 • Eerst verwarm je de oven voor op 190 graden Celsius.
 • Terwijl de oven opwarmt, vet je een glazen ovenschaal in met een beetje olijfolie.
 • Hierna leg je de schoongemaakte-, gewassen- en afgedroogde tilapiafilets in de ovenschaal.
 • Je roert gesmolten boter en olijfolie in een kommetje door elkaar en smeert dit mengsel met een kwastje over de tilapiafilets.
 • Strooi ook andere ingrediënten zoals fijngehakte knoflook, zeezout en peper over de tilapia.
 • De vis laat je 20 tot 25 minuten garen in de oven.
 • Hierna dien je hem op.