Zeebaars: wat is het? En hoe bereid je het?

De zeebaars is een veelzijdige vis met een mildzoete smaak en wordt meestal in zijn geheel of als filet bereid. De vis wordt steeds populairder en is één van de meest geliefde vissen in Nederland. Verse zeebaars van de visboer is het lekkerst.

Kies je normaliter voor zalm of kabeljauw? Hieronder lees je waarom de zeebaars ook een smakelijke keuze is.

Zeebaars van de bbq

Hoofdstuk 1

Wat voor vis is zeebaars?

 

Zeebaarzen zijn beenvissen, dat wil zeggen dat ze een goed ontwikkeld skelet hebben dat geheel verbeend is. Het lichaam is gestroomlijnd met een grijze, zilverkleurige rug en witte buik. Ze hebben grote regelmatige schubben en een stekelige rugvin.

Zeebaarzen kunnen wel 25 jaar oud worden. Ze paaien in open zee, dichtbij de kust. Het zijn carnivoren en hun dieet bestaat voornamelijk uit garnalen, krabben, vis en inktvis. Een dieet waar de vis zijn goede smaak aan te danken heeft.

Zeebaars heel
Een hele zeebaars

Hoofdstuk 2

Waar komt de zeebaars vandaan?

 

Zeebaars komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan, vanaf het noorden van Scandinavië tot Marokko en Senegal in het zuiden. Door veranderingen in het klimaat verschuift de noordgrens van het leefgebied steeds meer naar het noorden. 

Er is zowel wilde als gekweekte zeebaars verkrijgbaar. Kweek vindt vooral plaats in open kooien in de zuidelijke landen rond de Middellandse zee, zoals Kroatië, Griekenland, Turkije, Spanje en Israël.

Dankzij de kweek kun je deze vis tegenwoordig het hele jaar door kopen. De vissen moeten minstens 36 cm lang zijn om verkocht te mogen worden.

De wilde en gekweekte zeebaarzen verschillen van elkaar. De gekweekte zeebaarzen hebben steviger en vetter vlees in vergelijking tot de wilde zeebaarzen. Ook de smaak is anders.

Daarnaast kun je in het uiterlijk verschillen zien. De wilde zeebaarzen hebben grotere schubben en zijn helder zilverkleurig, terwijl de kweekvissen een doffere huid en afgestompte vinnen hebben.

Zeebaarsfilet
Zeebaarsfilet

 

Hoofdstuk 3

Hoe smaakt zeebaars?

 

De smaak van zeebaars is zoetig en mild met een fijne structuur. De vis heeft stevig wit vlees met weinig graten. Hij is in heel veel landen een zeer gewaardeerde vis. Zeebaars behoort tot de matig vette vissoorten en bevat vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren.

Hoofdstuk 4

Is zeebaars gezond?

 

Zeebaars is een magere vis, maar bevat veel proteïne en weinig vet en calorieën. Hierdoor past deze vis heel goed bij een gezonde leefstijl, zolang je ook af en toe afwisselt met vette vis.

Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vis zit ook boordevol vitaminen zoals vitamine A, B, C en D en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Ze zorgen onder andere voor een goede conditie van je botten, huid en haar en beschermen je zenuwstelsel en immuunsysteem.

Hoofdstuk 5

Welke wijn past bij zeebaars?

 

Bij zeebaars is een lichte, droge en heldere witte wijn erg lekker. Een Sauvignon Blanc, Riesling, Grüner Veltiner of Pinot Grigio combineren heel goed. Als je zeebaars goed gekruid in de oven of op de grill bereidt, past een rode wijn er ook heel goed bij.

Hoofdstuk 6

De zeebaars bereiden

 

Het visvlees van de zeebaars is vast en smakelijk. De kleine vissen kun je in hun geheel kopen en bereiden. Grotere vissen zijn gefileerd verkrijgbaar, meestal met vel. Het vel zorgt ervoor dat de vis niet uiteen valt bij het bakken. 

Hieronder lees je hoe je makkelijk de vis zelf kunt schoonmaken en fileren om de vis daarna heerlijk te bereiden.

Hoe maak je de vis schoon?

Wanneer je de zeebaars in zijn geheel gaat bereiden:

  • Knip de vinnen eraf om vervolgens de vis te ontschubben. Hiervoor kun je een schubmes gebruiken.
  • Snijd na het ontschubben de buikwand open van het einde van de buik naar de kop.
  • Bij de kop zitten de ingewanden vast. Snijd ze los en verwijder deze.
  • Probeer tijdens het schoonmaken de lever en de gal niet te beschadigen, anders krijgt het visvlees een bittere smaak.
  • Spoel de vis onder koud water schoon en dep het met keukenpapier droog.

Je kunt de vis nu in zijn geheel bereiden, of je kunt ervoor kiezen om de vis te fileren.

Hoe fileer je de vis?

Zeebaars fileer je van kop naar staart vanaf de rugzijde: 

  • Snijd de vis eerst schuin achter de kop in.
  • Volg vanaf de kop met de punt van je mes de dikke graat. Laat het mes hier plat overheen gaan. Snijd door tot aan de staart.
  • Snijd hierna de filet los, opnieuw van kop naar staart.
  • De andere zijde van de vis fileer je op dezelfde manier.
  • Graten kun je verwijderen met een gratenpincet.

Hoe bereid je de vis?

Zeebaars kun je op vele manieren bereiden zoals bakken, stoven, grillen, pocheren en gepaneerd frituren. Een klassieke bereidingswijze is zeebaars in zoutkorst.

De vis combineert heel goed met verschillende kruiden zoals rozemarijn, dille, tijm en oregano. Verse kruiden zoals citroen en knoflook maken de vis nog lekkerder.

Omdat de zeebaars een delicate vis is met een pure smaak, kun je beter geen krachtige aroma’s gebruiken bij het bereiden.

Garingstijden zijn afhankelijk van de dikte van de vis en het recept.

Pan

Bakken in de pan (hele zeebaars)

Als je een zeebaars in zijn geheel wilt bakken dan doe je dit bij een middelhoge temperatuur.

  1. Spoel de zeebaars goed schoon en dep het droog met keukenpapier.
  2. Maak met een scherp mes inkepingen over de hele vis.
  3. Doe zout en peper over de vis en wrijf het goed in de inkepingen.
  4. Doe kruiden zoals salie, rozemarijn en oregano in de buikholte van de vis.
  5. Smelt in een grote bakpan wat roomboter en voeg wat olijfolie toe.
  6. Leg de vis in de pan en bak hem aan beide kanten gedurende 10 minuten. Dat is dus 20 minuten in totaal.

Bakken in de pan (filets)

Als je zeebaarsfilet wilt bakken dan doe je dit bij een middelhoge temperatuur. 

  1. Dep de filets droog met keukenpapier en wrijf ze in met zout en peper.
  2. Besprenkel ze met citroensap en laat ze even liggen.
  3. Verhit wat boter of olijfolie in een bakpan.
  4. Leg de filets op de vel in de pan en laat ze zoveel mogelijk met rust.
  5. Bak ze in 4 tot 6 minuten bruin en gaar.
  6. Keer ze halverwege voorzichtig om met een spatel.
  7. De zeebaars is klaar als hij wit van kleur is.
oven icon

In de oven

Als je een hele zeebaars wilt garen in de oven dan doe je dit bij een middelhoge temperatuur.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Spoel de vis af onder de kraan en dep het droog met keukenpapier.
  3. Leg op een bakplaat een vel bakpapier en leg daar de zeebaars op.
  4. Vul de buikholte van de zeebaars met plakjes citroen, knoflook en wat takjes rozemarijn
  5. Bestrijk met een kwastje de vis met een beetje olijfolie.
  6. Bestrooi de vis met wat zeezout en grove peper.
  7. Laat de zeebaars ongeveer 30 minuten garen in de oven.

Grillen op de barbecue

Als je een hele zeebaars op de barbecue grilt, zorg er dan voor dat de kolen goed heet zijn. Als dit niet het geval is, kan de huid van de vis door de grill zakken en kun je hem moeilijk omdraaien. 

  1. In de opengesneden vis stop je wat takjes rozemarijn en schijfjes citroen.
  2. Bestrooi de buitenkant met flink wat peper en zout.
  3. Leg de zeebaars midden op de grill direct boven de hete kolen. Je kunt voor het gemak ook een visklem gebruiken.
  4. Gril de vis 7 tot 10 minuten aan beide kanten.
  5. De vis is gaar wanneer de huid los begint te laten.

Hoofdstuk 7

Recept

 

Zeebaars van de bbq

Gegrilde zeebaars met een kruidenvinaigrette

Gegrilde zeebaars van de barbecue gevuld met citroen, limoen, groene kruiden, zout en peper. Ingesmeerd met een mediterraanse baste. Geserveerd met een kruidenvinaigrette.
Voorbereidingstijd15 min
Kooktijd10 min
Porties: 2 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

Zeebaars

  • 1 zeebaars schoongemaakt
  • 3 schijfjes citroen
  • 3 schijfjes limoen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • zout
  • peper

Baste

  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl peper
  • citroensap

Kruidenvinaigrette

  • 1 el dijonmosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • zout
  • peper
  • 100 ml olijfolie
  • 1 tl bieslook
  • 1 tl dragon
  • 1 tl peterselie

Instructies

Kruidenvinaigrette

  • Doe de mosterd en witte wijnazijn in een kom en voeg een snuf zout en peper toe.
  • Klop de olie er geleidelijk in een dun stroompje door. De saus moet een beetje dik worden. Klop vervolgens de citroensap en bieslook, dragon en peterselie er doorheen.

Zeebaars voorbereiden

  • Spoel de zeebaars af onder koud water en dep het droog met keukenpapier. Bestrooi de binnenkant van de buikholte met wat peper en zout.
  • Nu gaan we de zeebaars vullen. Verdeel de schijfjes citroen en limoen in de buikholte. Leg ook de takjes rozemarijn en tijm hierin. Knoop de zeebaars vast met het bindtouw.

Baste

  • Verhit drie eetlepels olie op matig vuur in een koekenpan. Voeg de geperste knoflook toe. Voeg ook de rozemarijn en peper toe. Zorg er voor dat de knoflook niet zwart wordt. De baste is klaar als de knoflook bruin kleurt.
  • Doe de baste in een kommetje en voeg wat citroensap toe.

Zeebaars grillen

  • Maak de barbecue gereed voor direct grillen. Houd een temperatuur aan van ongeveer 250 °C.
  • Smeer de baste met een kwastje op beide zijden van de zeebaars. Bestrooi de zeebaars ook nog met wat zout. Leg de zeebaars op de barbecue en gril beide kanten 5 minuten tot ze mooi bruin kleuren. De vis is klaar als het wat stevig aanvoelt.
  • Haal de zeebaars van de barbecue en besprenkel het met de vinaigrette.