Vlees bewaren & ontdooien

Vlees bewaren

Vlees dient altijd gekoeld bewaard te worden om de versheid te bewaren. Dat kan zowel in de koelkast of in de vriezer. In de koelkast is het vanzelfsprekend korter houdbaar. Hoe lang je het vlees kan bewaren is afhankelijk van welk dier het vlees komt.

In de koelkast
De ideale temperatuur om vlees in de koelkast te bewaren is onder de 5 ℃. Boven de 5 ℃ wordt vlees namelijk kwetsbaarder doordat melkzuurbacteriën zich vermenigvuldigen boven deze temperatuur. Daarnaast daalt de pH-waarde van vlees als het minder vers is.

De temperatuur van de meeste koelkasten thuis zijn echter boven de 8 ℃. Leg het vlees daarom zo laag mogelijk in de koelkast. Daar is het namelijk het koudst.

Vlees uit de supermarkt dat is verpakt plastic bakjes kan drie dagen in de koelkast bewaard worden. Vacuümverpakt vlees kan ongeveer een week bewaard worden.

Vlees bewaren in de koelkast
Rundvlees3-4 dagen
Varkens-, lams- en kalfsvlees3-4 dagen
Gehakt1 dag
Gemalen vlees (gezouten)1 dag
Gaar vlees4-5 dagen

In de vriezer
Als je vlees langer wilt bewaren kun je het beter in de vriezer bewaren. Echter kan vlees uit de vriezer wel nadelen met zich meebrengen.

Ingevroren vlees wordt eerder droog en taai. Tijdens het ontdooiingsproces ontstaat schade aan de cellen waardoor vochtverlies optreedt. Daar komt nog bij dat het vlees tijden de bereiding meer vocht verlies dan gebruikelijk.

[adrotate banner=”4″]

Tips

  • Zorg ervoor dat vlees snel bevriest. Hoe sneller het vlees namelijk bevriest, des te minder schade aan de cellen, hoe minder vochtverlies.
  • Verdeel het vlees in kleinere delen voor het invriezen. Kleinere stukken vlees bevriezen namelijk eerder.
  • Laat het vlees door de slager vacuüm verpakken.
  • Ga je het zelf verpakken? Verpak het vlees dan in stevige diepvrieszakjes en laat er zo veel mogelijk lucht uit lopen.
Vlees bewaren in de koelkast
Rundvlees6 maanden
Varkens-, lams- en kalfsvlees3 maanden
Gehakt2 maanden
Gemalen vlees (gezouten)1 maand
Gaar vlees2-3 maanden

Vlees ontdooien

Zorg ervoor dat vlees langzaam ontdooit. Het beste is om het vlees verpakt op een schaaltje in de koelkast te leggen. Zo blijven de sappen in het vlees zitten en blijft het stuk mals en sappig.

Indien het vlees te snel ontdooit kunnen er cellen kapotgaan en gaat de kwaliteit achteruit. Houd er wel rekening mee dat vlees ontdooien in de koelkast lang duur, omdat koude lucht een slechte warmteleverancier is.

Volg jij ons al?

Delen:

Laat een bericht achter