Ossenstaart: wat is het? En hoe bereid je het?

Van grillen tot aan stoven

Wat maak je van ossenstaart? Het meest voor de hand liggend is een krachtige, zelfgemaakte, verse bouillon van ossenstaart. Met een klassieke ossenstaartsoep als voorgerecht tijdens een feestelijk diner, maak je vast en zeker indruk! Lees hieronder meer over dit interessant en heerlijk stukje vlees.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat is ossenstaart?

 

Ossenstaart is zoals het woord zegt de staart van een rund. Hij kan komen van de os, een stier of koe. De ossenstaart weegt meestal 1 tot 1,8 kilogram en bestaat uit de ronde staartwervels met daaromheen een kleine hoeveelheid aan spierweefsel. Het vlees wordt eerst in stukken gesneden, tussen de wervels door, voordat het wordt verkocht.

Ossenstaart is vrij stevig en een apart soort vlees. Het is gelatineachtig en er zit veel bot aan. Van de ossenstaart maak je de overbekende ossenstaartsoep. Hetgeen de bouillon smaak geeft, is de gelatine die je tijdens het koken onttrekt aan de ossenstaart.

Ossenstaart is als vlees niet zo populair. Desondanks kun je er heerlijke gerechten mee maken. Je kunt een heerlijke stoofschotel van ossenstaart maken met bijvoorbeeld wijn of chocolade. Er zijn talloze mogelijkheden.

Een goed stuk ossenstaart kun je kopen bij de slager. De stukken ossenstaart variëren in gewicht van 200 tot 300 gram.

ossenstaart
Ossenstaart

Hoofdstuk 2

Is ossenstaart gezond?

 

Ossenstaart is een goede bron van mineralen en vitaminen zoals calcium, ijzer, vitamine B12 en vitamine B6. Dit is ook waarom ossenstaartsoep of bouillon heel gezond is.

Calcium is een mineraal dat je nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.

IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam.

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast is het ook belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert ook de werking van bepaalde hormonen en is belangrijk voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Ossenstaart heeft een laag vetgehalte. Omdat het belangrijk is dat je bij elke maaltijd de meeste calorieën uit gezonde vetten haalt, kun je bij ossenstaart een bijgerecht of dessert kiezen dat hoog in vetten is.

Hoofdstuk 3

De smaak

 

De ossenstaart heeft een specifieke, goede en krachtige smaak. De smaak komt nog beter tot zijn recht wanneer je het stuk eerst rondom bruin bakt voordat je de staart tot een soep laat trekken.

Hoofdstuk 4

Welke wijn?

 

Ossenstaart is goed te combineren met een krachtige rode wijn, zoals Brunello, Ribera del Duero of Châteauneuf-du-Pape.

Hoofdstuk 5

Ossenstaart bereiden

 

Een goed bereide ossenstaart valt zo van het bot. Ossenstaart moet wel langzaam en gelijkmatig worden gekookt om mals te worden.

Het is geschikt om ragout mee te maken of om heel langzaam te stoven totdat hij van het bot valt. Voor een heerlijke stoofschotel kun je het beste het vlees minimaal 2 tot 3 uren laten stoven in een stoofpot of ongeveer 6 uren in een slowcooker.

Ossenstaart kun je diepgevroren kopen. Het vlees wordt vacuümverpakt, waardoor het vlees langer houdbaar blijft en er geen kans is op kristalvorming in de vriezer. Het vlees kan hierdoor wel wat verkleuren, maar dit is een natuurlijke reactie en kan geen kwaad.

Voordat je de ossenstaart kunt bereiden, moet je hem eerst laten ontdooien. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Haal de ossenstaart op tijd uit de vriezer, bijvoorbeeld de avond voordat je hem gaat bereiden en laat hem ontdooien in de koelkast. Leg een schaal eronder, de verpakking kan soms gaan lekken. Het is verstandig dat je in de koelkast ontdooid vlees binnen 2 tot 4 dagen bereidt.
  • Je kunt de ossenstaart ook in een waterdichte verpakking in koud water laten ontdooien. Het ontdooien kan op deze manier ongeveer 3 uur duren, maar dit proces kun je versnellen door het water ieder half uur te verversen. Het is verstandig om het vlees direct na het ontdooien te bereiden.

Grillen op de barbecue

Als je ossenstaart gaat barbecueën, dan doe je dit op een hoge temperatuur.

  1. Bestrooi de delen van de ossenstaart met wat peper en zout.
  2. Laat de ossenstaart een nachtje zo staan in de koelkast om te marineren.
  3. Bereid een barbecue voor met een indirecte hitte van ongeveer 120 tot 150°C met een blokje rookhout.
  4. Leg de delen ossenstaart aan de koelere kant van het rooster en sluit het deksel.
  5. Laat zo het vlees 2 uur roken.
Stoven

Stoven

Als je ossenstaart wilt stoven, dan doe je dit op een lage temperatuur.

  • Breng de stukken ossenstaart op smaak met wat peper en zout.
  • Bestrooi de ossenstaart met bloem en druk rondom aan.
  • Verwarm een stevige pan zoals bijvoorbeeld een casserole.
  • Schenk er een goede scheut olijfolie bij en bak de ossenstaart rondom bruin.
  • Doe er wat knoflook en ui bij en fruit deze totdat ze net licht beginnen te kleuren.
  • Voeg wortel en bleekselderij toe en roer alles om.
  • Strooi venkelzaad, chilipeper en rozemarijn erover en schep om.
  • Laat het vlees zachtjes stoven totdat de groenten zacht beginnen te worden.
  • Schenk rode wijn erbij en roer wat tomaten uit een blikje erdoor.
  • Vul het blikje voor de helft met water en schud zodat het de restjes tomaat loslaat.
  • Schenk het water uit het tomatenblik bij de ossenstaart.
  • Voeg de bouillon toe en breng alles rustig aan de kook.
  • Zet een deksel op de pan en laat op klein vuur zachtjes pruttelen.
  • Stoof de ossenstaart in ruim 3 uur zacht en gaar.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Hoofdstuk 5

Recept

Gestoofde ossenstaart met pasta

Heerlijk gestoofde ossenstaart met pasta naar Italiaans recept.
Voorbereidingstijd30 min
Kooktijd4 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 1,5 kg ossenstaart in stukjes met bot
  • olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 tak bleekselderij in kleine stukken gesneden
  • 1 wortel in kleine stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 375 ml rode wijn
  • 800 gr Italiaanse tomaten uit blik
  • 3 takjes oregano
  • 1 el rode wijnazijn
  • 500 gr rigatoni
  • Pecorino Romano geraspte kaas

Instructies

  • Verwarm een scheutje olie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, bleekselderij en wortel toe en bak alles al roerend 5 minuten tot de groenten wat zachter worden. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe. Schep alles uit de pan en leg het op een bord.
  • Bestrooi de ossenstaart aan alle kanten met zout en peper.
  • Doe nog een klein scheutje olie in de braadpan. Voeg de ossenstaartstukjes in batches toe en bak ze al roerend in 5 minuten bruin. Haal ze uit de pan en voeg de andere batch ossentaart toe.
  • Doe de gebakken groenten en ossenstaart in de pan. Voeg de wijn toe, breng het aan de kook en laat 5-6 minuten koken tot het geheel voor de helft is ingekookt.
  • Voeg de tomaten toe. Breek ze met een roerlepel. Voeg vervolgens de takjes oregano toe en 250 ml water. Voeg naar smaak zout en peper toe en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 3,5 uur stoven tot het vlees van het bot valt.
  • Haal de ossenstaart stukjes uit de pan en verwijder overtollig vet van het vlees. Zodra het vlees iets is afgekoeld verwijd je het vlees van het bot. Leg het vlees vervolgens weer terug in de pan. Voeg de rode wijnazijn toe en en houd het warm.
  • Kook de pasta volgens de verpakking al dente, giet af en leg het terug in de pan. Meng de pasta met de saus het vlees. Serveer het met de geraspte kaas. Eet smakelijk!

Hoofdstuk 6

Ossenstaart recepten

 

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan onderstaande ossenstaart recepten. Of bekijk onze vleesgerechten voor nog meer inspiratie.