Hoofdstuk 3
Hoe smaakt pinot grigio?
Het is belangrijk om te weten dat pinot grigio niet een unieke smaak heeft terugkomen, zoals bijvoorbeeld sauvignon blanc en riesling wel hebben.
Een typische pinot grigio is soepel en zacht in textuur. Het zijn bijna altijd droge witte wijnen met een aanwezige zuurtegraad en light- tot medium-bodied. Dat houdt in dat ze qua structuur licht tot gematigd aanvoelen in de mond. Daarnaast zijn fruitsmaken sterk aanwezig. Verwacht daarnaast ook tinten van bloem, kruiden en zout.
Fruitsmaken die over het algemeen terugkomen zijn: limoen, peer, perzik, nectarine en citroen. Afhankelijk van waar de druif groeit en op welke wijze de wijn wordt gemaakt, kan het honingachtige aroma’s bevatten of zoutachtige mineralen.
Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de smaak, namelijk de productiewijze en de regio waar de druif groeit. De Italiaanse variant is bijvoorbeeld droger en iets meer bitter dan de Franse. Andersom is de Franse weer iets zoetiger met subtiele honing en gember tinten.
In landen met een warm klimaat waar de wijn wordt geproduceerd komen andere smaken naar voren dan landen met een koel klimaat. Zo komen hier smaken als banaan, ananas en perzik in terug. Pinot grigio uit koele klimaten zijn wat zachter, strakker en bevatten mineraalachtige smaken.
De smaak per land
Italië
De pinot grigio uit Italië voelen qua structuur vaak licht aan in de mond. Daarnaast overheersen de citrusachtige aroma’s. Het is frisse en cleane wijn. Verder behouden de druiven een hoge zuurtegraad.
Frankrijk
Pinot grigio uit de Elzas streek kunnen qua structuur iets voller aanvoelen in de mond. Daarnaast kunnen ze veel bloemachtige tinten bevatten. Tevens kunnen ze subtiele tinten van honing bevatten. Doordat de druiven hier later worden geoogst behouden ze een hoge zuurgehalte en creëren ze sterke smaken.
Duitsland
Pinot grigio uit Duitsland zijn vaak medium-bodied met een gebalanceerde zuurtegraad en een zoet tintje.
Verenigde-Staten
De variant uit de Verenigde-Staten bevat vaak meer uitsprekende fruitsmaken en een minder hoog zuurgehalte dan de Europese variant.