Hoofdstuk 3
Verschillende categorieën en typen
De riesling druif is erg veelzijdig. Het eindproduct kan daarom verschillende soorten wijnen opleveren. In het algemeen is riesling in vier categorieën onder te verdelen:
1. Zoet: de meeste rieslings hebben een bepaalde mate van zoetheid. Afhankelijk van de grond waarop de druif groeit, zijn Duitse wijnen vaak iets zoeter. Zoete rieslings zijn het smaakvolst als ze tussen de 10 en 30 jaar oud zijn. Binnen deze categorie vallen de Duitse Prädikatswein.
2. Medium-zoet: deze zijn het best als ze tussen de 10 en 20 jaar oud zijn. Tot de categorie behoren Kabinet en Spätlese die vallen onder Prädikatswein.
3. Droog: de varianten uit Frankrijk, Oostenrijk en de Verenigde-Staten zijn doorgaans droger dan de riesling uit andere landen. Maar ook het Duitse Qualitätswein valt onder deze categorie. De ideale rijping voor droge riesling is 5 tot 15 jaar.
4. Mousserend: mousserende wijnen zijn wijnen met koolzuurgas. Mousserende riesling komen voornamelijk voor in Duitsland.
Het Duitse kwaliteitssysteem
Elke riesling heeft een bepaalde mate van kwaliteit en zoetheid. Om die reden bestaan er in Duitsland 7 niveaus die elk een bepaalde stijl aangeven. Deze niveaus hebben betrekking op de kwaliteit en de smaak en niet op de aroma’s.
Ten eerste wordt riesling verdeeld in twee categorieën: Qualitätswein en Prädikatswein.
Qualitätswein
Tot de Qualitätswein behoren de wijnen die droog zijn en licht van structuur. Het zijn verfrissend zure wijnen met volle fruitsmaken.
Binnen Qualitätswein worden labels gebruikt om de mate van zoetheid van de wijn aan te geven. Van droog naar zoet zijn dit:
- Trocken/Selection
- Halbtrocken/Classic
- Feinherb
- Liebliche
- Süß
Prädikatswein
De overige zes niveaus worden onderverdeeld in Prädikatswein. Dit zijn wijnen die van oorsprong zoet zijn. Ze komen voornamelijk voor in de Moezel in Duitsland. Binnen Prädikatswein zijn er classificaties die betrekking hebben op de rijpheid van de druiven wanneer ze geoogst zijn. Hoe zoeter de druif, hoe hoger het alcoholpercentage en/of de zoetheid van de wijn.
Hieronder volgen de gradaties van zoetheid binnen Prädikatswein. Kabinet en Spätlese zijn gematigd zoet. Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein zijn allemaal zoete wijnen.
1. Kabinet
Kabinet lijkt met zijn fruitachtige smaken op Qualitätswein. Het verschil zit hem in de zoetheid. Kabinet zijn half droge tot gematigd zoete wijnen. Tevens bevatten ze van alle stijlen het minste alcohol. Het is daarmee de lichtste riesling die er is.
2. Spätlese
Zie je echter “Trocken” op een fles spätlese staan, dan kun je ervan uitgaan dat en het een droge variant is met een hoger alcoholpercentage.
3. Auslese
Auslese betekent vrij vertaald “selectieve oogst”. De druiven die worden geoogst worden met de hand geselecteerd, omdat voor deze wijn alleen rijpe druiven worden gebruikt. Deze wijnen hebben een gematigd tot volle structuur. Ze bevatten tinten van tropische en/of exotisch fruit. Hoewel ze in Duitsland soms als half-droog worden beschouwd, kunnen ze eigenlijk ook als zoete wijn over de toonbank gaan.
4. Beerenauslese
Voor Beerenauslese wijn laten wijnboeren de druiven hangen totdat er botrytis optreedt. Dat is een schimmel die de schil van de druiven aantast. Hierdoor verdampt er vocht uit de druif en neemt het suikergehalte toe. Ook stijgen de aroma’s. Dit proces heet ook wel edele rotting.
Doordat niet alle suikers tijdens de fermentatie worden omgezet in alcohol, worden het zeer zoete wijnen. Vaak zijn dit dan ook dessertwijnen.
Omdat voor deze wijn alleen de “overrijpe” druiven worden gebruikt, worden deze ook met de hand geselecteerd.
5. Trockenbeerenauslese
Dit zijn de allerzoetste wijnen binnen Prädikatswein en behoren daarom ook wel tot de categorie dessertwijnen. Qua structuur zijn deze wijnen voller dan Beerenauslese wijn.
6. Eiswein
Tenslotte is er nog Eiswein. Het verschil met Beerenauslese en Trockenbeerenauslese wijn is dat de druiven van Eiswein, zoals de naam al doet vermoeden, worden ingevroren. Dit gebeurt voor de fermentatie om zo nog meer water uit de druiven te halen. Hierdoor ontstaat er een super geconcentreerde dessertwijn.