Hoofdstuk 5
Hoe smaakt sauvignon blanc?
Naast de wijze waarop (oaked of unoaked) de sauvignon blanc wordt geproduceerd, heeft het land en de regio waar de druif groeit ook effect op smaak. Elke regio heeft weer zijn eigen kenmerken. Hieronder beschrijven we een aantal kenmerken per land en regio.
Frankrijk
Frankrijk is de grootste producent van sauvignon blanc. Het merendeel hiervan komt uit de Loirestreek, maar ook uit Bordeaux.
Voor de intense fruitsmaak van sauvignon blanc uit Frankrijk zijn verschillende redenen: de bodem van de wijngaarden, rijpen op eikenhouten vaten en het blenden met andere druiven.
Loiredal: De complexe bodemsamenstelling met gesteenten in de Loirestreek zorgen voor mineraalachtige smaken in de wijn.
Kenmerken: primaire smaken zijn aards, zoals gras en mineralen met een scherpe zuurtegraad. De wijn is zeer light-bodied.
Bordeaux: Uit de Bordeaux komen zowel frisse, fruitige wijnen als blends met sémillon en muscadelle. Vooral in de Graves wijnstreek worden veel blends van sauvignon blanc en sémillon gemaakt. Sommige hiervan zijn oaked voor een meer romige wijn.
Kenmerken: primaire smaken van citroen, gras, mineralen met een hoog zuurgehalte en subtiel light-bodied.
Zuid-Frankrijk: Kenmerken: light- tot medium-bodied met primaire smaken van grapefruit, passievrucht, citroen. Verder heeft het een gematigd tot hoog zuurgehalte.
Nieuw-Zeeland
In de jaren ‘70 begonnen wijnboeren met het planten van sauvignon blanc druiven in Nieuw-Zeeland. Ze begonnen in regio’s met een koel klimaat, maar waar veel zon komt, zodat de druif kan rijpen. Vervolgens werden ze gerijpt in roestvrijstalen wijnvaten.
Marlborough: Tegenwoordig is het de meeste geplante druif in het land. Het grotendeel van de wijngaarden bevinden zich in Marlborough, in het noordoosten van het zuidereiland.
Kenmerken: primaire smaken van passievrucht, groene paprika en kruisbessen met een scherpe zuurgehalte en light- tot medium-bodied.
Chili
Chili staat bekend om de productie van populaire sauvignon blanc. De wijnen zijn licht, fris en citrusachtig. Ten opzichte van sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland zijn ze minder scherp. Daarnaast zijn ze iets fruitiger dan de Franse.
Kenmerken: primaire smaken van gras, limoensap, ananas met een hoog zuurgehalte.
Zuid-Afrika
Op bijna 10% van alle wijngaarden in Zuid-Afrika groeit de sauvignon blanc druif. Veel sauvignon blancs uit Zuid-Afrika combineren kruidachtige tinten en rijk fruit. De meeste zijn unoaked en komen uit West-Kaap.
Kenmerken: light- tot medium-bodied met primaire smaken van groene kruiden, guave en groene paprika. Verder heeft het een gematigd zuurgehalte.
Italië
In Italië wordt sauvignon blanc voornamelijk in de Friuli-Venezia-Giulia regio gemaakt. Dit gebied ligt in het noordoosten van het land. In Friuli wordt het kortweg “sauvignon” genoemd.
Wat deze regio onderscheidt is dat de druif minder krachtige groene aroma’s bevat. In plaats daarvan zijn er meer zachtere aroma’s aanwezig, zoals passievrucht, salie en munt.
Kenmerken: light-bodied met primaire smaken van passievrucht, ananas en grapefruit. Met een hoog en scherp zuurgehalte.
Australië
Afhankelijk van waar sauvignon blanc in Australië groeit bevat het smaken van groene kruiden, gras, citrus en kruisbessen tot passievrucht en tropisch fruit. Qua structuur zijn de wijnen light-bodied en fris tot medium-bodied en vol van smaak en aroma’s.
Een kleine hoeveelheid van de wijnen zijn op eikenhouten vaten gerijpt voor meer complexe wijnen.
De populariteit van sauvignon blanc is het laatste decennium hard gestegen en is het nu de meest verkochte witte wijn in Australië.
Zuid-Australië: De ligging van de Adelaide Hills in het zuiden van Australië zijn ideaal voor frisse en grasachtige sauvignon blanc.
Kenmerken: light-bodied met primaire smaken van kiwi, honingmeloen en witte perzik. Gematigd tot hoog zuurgehalte.
West-Australië: Sauvignon blanc afkomst van de Margaret rivier bevat rijpe, levendige en grasachtige smaken en aantrekkelijke, tropische en asperge-achtige aroma’s.
Kenmerken: light-bodied met primaire smaken van groene paprika, passievrucht en mineralen. Hoog zuurgehalte.
Verenigde-Staten
Het grotendeel van de sauvignon uit de Verenigde-Staten komt uit Californië en Washington.
Californië: Light- tot medium-bodied met primaire smaken van honingmeloen, grapefruit en ananas met een gematigd tot hoog zuurgehalte.
Washington: Light-bodied en een hoog zuurgehalte met primaire smaken van limoen, grapefruit en mineralen.